Valamar - destinacija Poreč: Skup radnika

Valamar - destinacija Poreč: Skup radnika


Valamar - destinacija Poreč: Skup radnika

Danas, 29. svibnja, održan je Skup radnika Valamara, destinacije Poreč na kojemu je bilo govora o malim plaćama i podizanju minimalne plaće koja je rezultirala gotovo pa izjednačavanjem plaća svih platnih razreda u Tarifnom prilogu. Radnici su nezadovoljni jer smatraju da poslodavci ne drže do kvalitetne usluge, ali zbog nedostatka kadrova jasno je da se bez stranih radnika ne može unatoč činjeici da su domaći ljudi nositelji posla i ambasadori hrvatskog turizma. 

Turizam je sektor koji puni državni proračun u iznosu od čak 20 posto, a radnici u turizmu imaju jednako toliko nižu plaću u odnosu na prosječnu plaću isplaćenu u republici Hrvatskoj. Radnici smatraju da nije fer da isti kadar u nacionalnim parkovima kojima je, kao javnim ustanovama, država poslodavac ima znatnu veću plaću od radnika u privatnom sektoru. Plaće u Valamaru i Imperijalu su niske, radnicima se isplaćuju neoporezivi iznosi što dugoročno zasigurno nije dobro. To nije plaća od koje se može dostojno živjeti. Bez Sindikata i kolektivnog pregovaranja niti toga ne bi bilo.

STUH je jedini sindikat koji organizira isključivo radnike u ugostiteljstvu i turizmu, djeluje diljem Republike Hrvatske i postoji već 34 godine i kontinuirano sudjeluje u pregovorima na svim razinama.

Na Skupu radnika sudjelovali su predsjednik STUH-a Eduard Andrić i regionalni povjerenik Roberto Erman.

Fotogalerija