SSSH najstrože osuđuje nasilje nad stranim radnicima

SSSH najstrože osuđuje nasilje nad stranim radnicima


SSSH najstrože osuđuje nasilje nad stranim radnicima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) najstrože osuđuje verbalne nasrtaje i fizičke napade koji su se posljednjih dana dogodili na strane radnike u Zagrebu. Očekujemo brzu reakciju istražnih i pravosudnih organa kako bi se poslala jasna poruka o nultoj toleranciji društva na takvo nasilje.  Svima koji su se takvim napadima osjetili ugroženima i ustrašenima, potrebno je vratiti osjećaj sigurnosti za vrijeme obavljanja rada i u njihovo slobodno vrijeme. Prilika je ovo i za razgovor o odgovornosti poslodavaca za osiguravanje sigurnih i dostojanstvenih uvjeta rada, a pogotovo multinacionalnih kompanija iz područja dostave za koje strani radnici vrlo često rade u prikrivenom radnom odnosu.

Strani radnici koji u Hrvatsku dolaze iz udaljenih azijskih zemalja posebno su ranjiva skupina u svijetu rada te su napadi na njih motivirani materijalnom koristi posebno kukavički. No kada se takvi napadi javljaju u kratkom vremenu i u specifičnim okolnostima zamjetne rastuće netrpeljivosti prema drugima i drugačijima na njih zbog treba obratiti posebnu pozornost. Napade motivirane isključivo bojom kože ili etničkom pripadnosti treba posebno strogo kažnjavati.

Svi dijelimo odgovornost za stvaranje tolerantnog, podržavajućeg, nenasilnog i solidarnog društva. Naravno, posebnu odgovornost pritom snosi država koja se izuzimanjem iz upravljanja migracijama i izostankom integracijskih politika (kako prema stranim radnicima tako i prema domicilnom stanovništvu) još uvijek ponaša kao da se promjene na tržištu rada i u našem društvu nje ne tiču. Hitno nam trebaju odgovarajući mehanizmi i alati inkluzije i podrške kako bi se strani radnici lakše uklopili u zajednicu. Pozivamo političare i političke stranke da ovim temama u predizbornom razdoblju pristupaju odgovorno, kako je to i potrebno, te da se umjesto poticanja straha i netrpeljivosti posvete pravim temama, a to su socijalna pravednost i radnička prava za sve.

Na kraju, SSSH poziva sve strane radnike u Hrvatskoj da se organiziraju u sindikat te se u tom smislu stavlja na raspolaganje za pomoć.

fotografija: freepik.com