Pregovori o plaćama za nacionalne i parkove prirode

Pregovori o plaćama za nacionalne i parkove prirode


Pregovori o plaćama za nacionalne i parkove prirode

Dana 1. ožujka 2024. godine na snagu je stupila Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama ( Narodne novine br. 22/2024).

Uredbom je propisano prevođenje dotadašnjih radnih mjesta u javnim službama u nove nazive radnih mjesta na način da su uz nazive radnih mjesta utvrđene Uredbom koja je prethodno bila na snazi navedeni novi nazivi radnih mjesta s pripadajućim platnim razredom i koeficijentom za obračun plaće.

Temeljem članku 36. st. 4. Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama ( Narodne novine br. 155/2023) ravnatelj ustanove dužan je u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu Uredbe zaposlenicima ponuditi izmjenu ugovora o radu u skladu s odredbama navedenog Zakona ( mijenjaju  se podaci o nazivu radnog mjesta i plaći).

Dana 14. ožujka 2024. u Uredu Predsjedništva STUH-a u Zagrebu održani su pregovori između predstavnika sindikata i predstavnika poslodavaca o izmjenama i dopunama - aneksu kolektivnih ugovora i prevođenju novih koeficijenata za obračun plaća u javnim ustanovama u kojima Sindikat turizma i usluga Hrvatske okuplja najveći broj radnika zaposlenih, a kojima bi se sukladno novoj zakonskoj regulativi uredile osnovne plaće i dodaci na plaće. Riječ je o nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

Nakon što su predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja svim sudionicima pregovora  prezentirali zakonske izmjene i njihov utjecaj na visinu plaća i dodataka na plaću za sva radna mjesta u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u kojima su na snazi kolektivni ugovori potpisani 2023.  s predstavnicima sindikata iz NP Krka i Plitvička jezera dogovoren je još jedan krug pregovora, nakon što se o predloženim izmjenama kolektivnih ugovora konzultiraju s članstvom i informiraju svi radnici na skupovima radnika, a koji bi se trebali održati u roku od sedam dana.

U ostalim nacionalnim parkovima i parkovima prirode predstavnici sindikata prihvatili su predložene izmjene kolektivnih ugovora i podržali povećanje plaća od 1. 3. 2024. uz zajednički dogovor o nastavku kolektivnih pregovora u svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode po isteku turističke sezone.

Pregovarački odbor poslodavca nacionalnih parkova i parkova prirode za svaki park činili su Igor Kreitmeyer, predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivana Palinić Galović, predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ivan Tadić, predstavnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno za svaki park posebno ovom se sastavu pridružuju njihovi ravnatelji: Tomislav Kovačević, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera, Ivan Sršen, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Mljet", mr. sc. Krešimir Rašan, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Telašćica, Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka, Natalija Andačić, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Paklenica, Nataša Stojkovski, v. d. ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i Slavo Jakša, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Biokovo.

Pregovarački odbor sindikata činili su predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske u sastavu: predsjednik Eduard Andrić, tajnica i pravna savjetnica Sunčica Benović i za svaki park predstavnici STUH-a u ustanovi - članovi Sindikalnog povjereništva STUH-a u JUNP Krka Marko Labor i Stjepan Gundić, sindikalni povjerenik u JUNP Plitvička jezera Ante Bionda i članovi Povjereništva Natalija Božićević i Zvonimir Zorić, sindikalni povjerenik JUPP Biokovo Stipe Srzić, sindikalna povjerenica u JUPPP Telašćica, sindikalni povjerenik JUNP Brijuni Dubravko Matić i sindikalni povjerenik JUNP Paklenica Davor Milovac.

 

Fotogalerija