POZIV STRANCIMA - SEZONSKIM RADNICIMA U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU NA RADU U REPUBLICI HRVATSKOJ

POZIV STRANCIMA - SEZONSKIM RADNICIMA U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU NA RADU U REPUBLICI HRVATSKOJ


POZIV STRANCIMA - SEZONSKIM RADNICIMA U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU NA RADU U REPUBLICI HRVATSKOJ

U Republici Hrvatskoj udio sezonskih radnika u djelatnosti ugostiteljstva i turizma sve više i više  zauzima značajno mjesto na tržištu rada zbog velike potrebe za radnicima u navedenim sektorima. I ove godine očekuje se veliki broj radnika koji će dolaziti iz tzv. trećih zemalja (zemlje koje nisu članice EU).

Veliki broj sezonskih radnika, a posebno radnika iz zemalja koje nisu članice EU, nije upoznat sa svojim radnim i ostalim pravima i najčešće su upravo ti radnici najugroženija kategorija radnika, smatra Europska komisija.

Morate znati da Direktiva EU o sezonskim radnicima koja obvezuje Republiku Hrvatsku  (2014/36/EU)  i čije odredbe su uvrštene u Zakon o strancima (NN 133/20.), u večini svojih odredbi predviđa jednak tretman sezonskih radnika i državljana EU/EEA, uz pojedina ograničenja vezana za duljinu vašeg boravka u Republici Hrvatskoj.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske, u skladu s odredbama Zakona o strancima,  Zakona o radu, nacionalnim sektorskim kolektivnim ugovorom za ugostiteljstvo, kao i velikim brojem kolektivnih ugovora zaključenih s većinom poslodavaca u velikim hotelskim kompanijama, pruža besplatnu pravnu pomoć svim radnicima iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma koji su učlanjeni u Sindikat, pa tako i vama - stranim radnicima, ako postanete našim članovima, a sve s ciljem jedinstvene primjene zakonske regulative na sve radnike u Republici Hrvatskoj, vaše pravne sigurnosti i bolje adaptacije u državi u koju dolazite.

TKO SMO ?

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH)  najveći je, reprezentativni sindikat radnica i radnika u turističkoj i ugostiteljskim djelatnostima, brojimo oko 4. 000 članova organiziranih u više od 200 sindikalnih podružnica diljem zemlje.

STUH je član najveće  sindikalne središnjice u zemlji – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – koja broji oko 110 000 članova (oko 50% od ukupnog broja sindikalno organiziranog radništva udruženog u ostale sindikalne središnjice) i udružuje 23 granska sindikata.

STUH je član IUF-a (Međunarodne sindikalne konfederacije zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu) koja broji više od 12 milijuna članova u 120 zemalja diljem svijeta i EFFAT-a (sindikalne konfederacije istog tipa samo na europskoj razini) koji broji 2 600 000 članova u 35 europskih zemalja.

STUH djeluje s pet regionalnih i jednim područnim uredom na teritoriju cijele  Republike Hrvatske.

PRAVA KOJA OSTVARUJETE KAO ČLANOVI SINDIKATA!

Svi naši članovi  imaju pravo na:

- pomoć pri zaključivanju ugovora o radu kod novog poslodavca,

- kontrolu svojih prava iz Kolektivnog ugovora i akata društva, ili nacionalnog KU,

- besplatnu pravnu zaštitu u svakom trenutku, uključujući i besplatno zastupanje na sudu u slučaju potrebe,

- pravne, ekonomske i druge savjete iz područja vašeg radno-pravnog statusa i boravka U Republici Hrvatskoj

UČLANITE SE !

Kako bi vaš rad u  Republici Hrvatskoj u  djelatnosti ugostiteljstva i turizma protekao sukladno vašim očekivanjima i pravima koja ostvarujete, u kvalitetnim radnim i smještajnim  uvjetima pozivamo vas da se tijekom svog boravka i rada u Republici Hrvatskoj učlanite u Sindikat turizma i usluga Hrvatske!

Za sva pitanja možete nam se obratiti na:

telefon: 01 4655620

mobitel: 098 408529

e-mail: [email protected]

web: www.stuh.hr

Facebook: https://www.facebook.com/stuh.hr/