Ministar turizma i sporta Tonči Glavina na Sjednici PSTUH

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina na Sjednici PSTUH


Ministar turizma i sporta Tonči Glavina na Sjednici PSTUH

Današnjoj, Osmoj sjednici Predsjedništva Sindikata turizma i usluga Hrvatske (PSTUH) održanoj u Uredu PSTUH u Zagrebu nazočili su ministar turizma i sporta gospodin Tonči Glavina i ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica i pravne poslove pri Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić.

Ministra, kojega je predsjednik Sindikata Eduard Andrić pozvao na Sjednicu kao gosta, regionalni povjerenici na početku su Sjednice informirali o stanju na „terenu“ i požalili se na kroničan nedostatak radnika uzrokovan niskim plaćama i otežanim uvjetima rada u sezoni. Domicilno stanovništvo upravo zbog niskih plaća napušta djelatnost i prelazi u druge, bolje plaćene djelatnosti, odnosno iseljava iz Hrvatske u druge europske zemlje u kojima su kao ugostiteljski radnici bolje plaćeni. Osim toga, problem je kompenzacija niskih plaća relativno visokim neoporezivim iznosima koje poslodavci isplaćuju radnicima, a od kojih je samo trenutna korist jer ne ulaze u mirovine od kojih bi radnici jednog dana trebali živjeti. Veliki problem je i sezonalnost djelatnosti.

Ministar Glavina, nakon što je saslušao sindikaliste, istaknuo je dobru suradnju između Sindikata i Ministarstva, naglasio kako je Ministarstvu važno čuti mišljenje Sindikata jer su im interesi identični, ali da je Vlada RH u zadnjih 5 do 6 godina napravila veliki iskorak kada je u pitanju porast plaća u ugostiteljstvu, kao i u socijalnom dijalogu. Ministarstvo i on osobno voljni su surađivati i dalje po svim pitanjima koja se tiču prava radnika i poboljšanja njihova položaja, kao što su to činili i do sada.

Dolazak ministra Glavine priznanje je Sindikatu turizma i usluga Hrvatske da je respektabilan socijalni partner, sindikat koji je još davne 2002. godine sklopio prvi sektorski kolektivni ugovor (Kolektivni ugovor ugostiteljstva) koji je već tada odlukom ministra rada proširen na sve poslovne subjekte u djelatnosti ugostiteljstva i turizma. Nastavio je to činiti do danas pa su tako svi radnici u ugostiteljstvu pokriveni Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva već 22 godine.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske najveći je strukovni sindikat koji organizira radnike u ugostiteljstvu i turizmu i ustrojen je kroz svoje regionalne urede koji djeluju na području cijele zemlje.