Dobro došli u Sindikat turizma i usluga Hrvatske!

Dobro došli u Sindikat turizma i usluga Hrvatske!


Dobro došli u Sindikat turizma i usluga Hrvatske!

Mi smo Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH).

Osnovani smo 1990. i najveći smo sindikat u Hrvatskoj koji organizira zaposlene u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, a organiziramo i putničke agencije te druge uslužne djelatnosti. Brojimo oko 5000 članova organiziranih u više od 200 sindikalnih podružnica diljem zemlje.

STUH je član najveće sindikalne središnjice u zemlji – Saveza samostalnih sindikata Hrvatske – koja broji oko 110.000 članova (oko 50% od ukupnog broja sindikalno organiziranog radništva) i udružuje 23 granska sindikata. STUH je član IUF-a (Međunarodne sindikalne konfederacije zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, ugostiteljstvu i turizmu) koja broji više od 12 milijuna članova u 120 zemalja diljem svijeta i EFFAT-a (sindikalne konfederacije istog tipa samo na europskoj razini) koji broji 2.600.000 članova u 35 europskih zemalja.

STUH djeluje sa pet regionalnih i jednim područnim uredom na teritoriju Republike Hrvatske.

Potpisali smo dva kolektivna ugovora na nacionalnoj razini: KU za ugostiteljstvo koji je proširen na sve zaposlene u djelatnosti i KU za putničke agencije. Osim dva nacionalna (sektotrska), potpisali smo i oko 110 kolektivnih ugovora na razini društava. Takvim, takozvanim „kućnim“ kolektivnim ugovorima, povećava se razina prava zaposlenih u određenom društvu.

Svi naši članovi imaju pravo na:

  • pomoć pri zaključivanju ugovora o radu kod novog poslodavca
  • kontrolu svojih prava iz Kolektivnog ugovora i akata društva, ili nacionalnog KU
  • besplatnu pravnu zaštitu u svakom trenutku, uključujući i besplatno zastupanje na sudu u slučaju potrebe
  • pravne, ekonomske i druge savjete
  • financijsku potporu u iznimno teškim situacijama
  • pozajmice članovima sukladno Pravilniku, ugovorenu povoljniju kupnju pojedinih proizvoda i usluga, koristeći našu člansku iskaznicu

Sukladno Statutu, mjesečna članarina STUH-u iznosi 1,25 posto bruto plaće. Obustava se može vršiti obustavom s plaće u računovodstvu vašega društva. Članarinu možete uplatiti i putem opće uplatnice ili otvaranjem trajnog naloga u banci u kojoj imate otvoren tekući račun. Broj IBAN-a STUH-a je: HR122360000-1101364829 kod Zagrebačke banke. Potvrdu o otvaranju trajnog naloga ili kopiju uplatnice osobno ili poštom dostavite u Ured Predsjedništva.

POZOVITE I DRUGE IZ DJELATNOSTI jer ZAJEDNO SMO JAČI!