Sindikat turizma i usluga Hrvatske 13. svibnja organizirao je u suradnji s Udrugom Gastro Poreč i Sektorom ljudskih resursa „Malu školu sommeliera“ za više od 20 mladih konobarica i konobara Valamar Riviere d.d. Poreč., u Hotelu Valamar Zagreb.
Radionicu su vodili istaknuti sommelieri Valamara – Edi Brčić i Saša Krajinović, uz prisustvo FMB menegera Paris Sandija.
Sommelierstvo je kultura življenja, a sommelier je zanimanje budućnosti rekao je voditelj radionice Edi Brčić, najpoznatiji porečki sommelier. Dobar sommelier svaki dan uči o novim trendovima. Sommelier – konobar je jedna od najbitnijih karika u lancu posluživanja gosta, osoba je zadužena za pozitivno ozračje u restoranu, smještanje gosta s izrazom dobrodošlice te preporukom jela i odgovarajućeg pića s kojim se jelo sljubljuje. Na taj način ulazi u intimni prostor gosta. Konobar mora voditi računa da svojim izgledom i diskretnom promocijom sebe dostojno predstavlja tvrtku u kojoj radi. Vrlo je živopisno pokazao mladim polaznicima kako vrstan sommelier prezentira vino, od pokazivanja etikete na boci, otvaranja, mirisanja čepa i kušanja pa sve do pravilnog i dostojanstvenog posluživanja vina jer vino je plod zemlje i vrlo teškog ljudskog rada. Polaznici su naučili serviranje bijelog vina u posudi s ledom te kulturu serviranja i dekantiranja crnog vina.
Učesnici su se izjasnili da je „Mala škola sommeliera“ u potpunosti ispunila njihova očekivanja i s velikim zadovoljstvom prihvatili nastavak edukacije sommeliera, a na kraju im je dodijeljeno i Priznanje o uspješno završenom tečaju sommeliera.
STUH organizira „Male škole“ pojedinih ugostiteljskih struka, educira radnike, naročito mlade sezonce, šireći im znanja i vještine kako bi doprinijeli što boljoj kvaliteti rada u kompaniji i kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.
Edukacije se organiziraju za sve radnike koje kompanija izabere kao i za one koji se prijave na osobnu inicijativu.
Sindikat turizma i usluga Hrvatske radi velikog interesa učesnika ponoviti će „Male škole“ barmena krajem svibnja, a sommeliera početkom lipnja.
STUH jednom godišnje održava međuregionalna natjecanja struka sobarica, konobara, kuhara, slastičara, barmena, recepcionara, a moguće ih je proširiti s baristima, somelierima i dekoraterima. Na taj način STUH daje svoj doprinos promociji, napretku i posebnom značaju ugostiteljsko-turističke struke ali i samom radniku u turizmu.
Zinka Kadum
područna povjerenica Poreč