31.10.2013

Zdravstveno rekreacijski centar Lipik d.d.

Dopis predsjednika STUH-a Eduarda Andrića upućen 31. listopada 2013. na adrese podpredsjednika Vlade RH g. Branka Grčića, ministra financija Slavka Linića, ministra turizma Darka Lorencina, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića, ravnatelja CERP-a Mladena Dejanovića,  župana Požeško-slavonske županije Alojzija Tomaševića, gradonačelnika Grada Lipika Vinka Kasana i predsjednika SSSH Mladena Novosela.                                            
            
Predmet: Zdravstveno rekreacijski centar Lipik d.d.

Poštovani,

Obraćam Vam se zbog neshvatljive i neprihvatljive Odluke vjerovnika iskazane glasovanjem na ročištu u postupku predstečajne nagodbe ZRC-a Lipik, a slijedom koje nije prihvaćen ponuđeni Plan financijskog restrukturiranja.
U ratu razrušeni ZRC Lipik prolazi kroz agoniju koja traje već dva desetljeća. Brojni pokušaji prodaje putem natječaja završili su bez rezultata. Broj zaposlenih sveo se na 14 radnika, a ti isti radnici su zaboravljeni od vlasnika (hrvatske države) koji im nije isplatio pune 22 plaće ne pitajući se kroz kakav pakao prolaze oni i njihove obitelji.
Ponuda investicijskog fonda Inunison international confirming iz Londona u otvorenoj predstečajnoj nagodbi, bila im je jedina nada da će dobiti neisplaćene plaće i sačuvati radna mjesta. Dokapitalizacija u visini 32 milijuna EUR-a osigurala bi podmirenje dugova, ulaganje u obnovu i razvoj društva, te ulaganje u podprojekte na regionalnoj razini.
Činjenica je da su razgovori s potencijalnim engleskim investitorom predugo trajali, da se počelo sumnjati u realizaciju iskazane namjere ulaganja, ali nesporno je i da su vjerovnici nakon dostavljenog pisma namjere banke koja bi pratila ta ulaganja trebali dati podršku Planu financijskog restrukturiranja, odrediti rok za dostavu bankarske garancije, i tek tada, u slučaju da se ta garancija ne dostavi, riješiti agoniju ZRC-a Lipik stečajem. Odgoda otvaranja stečaja za nekoliko tjedana u slučaju negativnog ishoda u očekivanju realizacije ponude, pored tolikih godina izgubljenih u traženju rješenja, bila bi jedina razumna i prihvatljiva odluka.
Ovako se neminovno postavlja pitanje što i tko stoji iza upitnog interesa vjerovnika da otjera ZRC Lipik u stečaj ne dopuštajući da se otvori mogućnost ulaska kapitala u to posrnulo društvo.
U stečaju gube svi jer se iz stečajne mase neće moći naplatiti. Radnici će od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja dobiti tri minimalne plaće, polovicu otpremnine prema Zakonu o radu, odnosno maksimalno tri prosječne plaće i završiti na Zavodu za zapošljavanje.
Vjerujem da će žalba koja će biti dostavljena na Odluku nagodbenog vijeća rezultirati njenim prihvaćanjem, te da će  se u ZRC-u Lipik napokon dogoditi ulaganja toliko potrebna tom kraju, ali i našoj državi, odnosno svim njenim građanima.


S poštovanjem,

Predsjednik STUH-a
Eduard Andrić

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete