04.07.2014

Zapošljavanje: s novom europskom putovnicom vještina lakše do posla u uslužnom sektoru

EUROPSKA KOMISIJA


PRIOPĆENJE ZA TISAK


Bruxelles, 17. lipnja 2014.

 

Zapošljavanje: s novom europskom putovnicom vještina lakše do posla u uslužnom sektoru

Europska komisija danas je predstavila europsku putovnicu ugostiteljskih vještina, alat namijenjen lakšem uspostavljanju kontakata između tražitelja zaposlenja i poslodavaca u europskom sektoru ugostiteljstva i turizma. Putovnica vještina služit će radnicima i poslodavcima za prevladavanje jezičnih barijera te usporedbu vještina zaposlenih u uslužnim djelatnostima čime će se pojednostavniti postupak zapošljavanja. Putovnica vještina dostupna je u okviru Europskog portala za radnu mobilnost EURES na svim službenim jezicima EU-a. Putovnicom će se u budućnosti obuhvatiti i drugi sektori.

Europski povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje László Andor izjavio je: „Europska putovnica ugostiteljskih vještina važan je praktični alat za promicanje mobilnosti europskih radnika, osobito mladih, u sektoru koji ima velik potencijal rasta. Ova inicijativa ujedno je i primjer pozitivna ishoda socijalnog dijaloga između udruga zaposlenika i poslodavaca na europskoj razini, stoga se radujemo proširenju te suradnje na druge sektore tržišta rada.”
Putovnica vještina uvedena je na zajedničku inicijativu Komisije te udruga zaposlenih i poslodavaca u uslužnom sektoru: HOTREC-a, krovne udruge koja predstavlja hotele, restorane, kafiće i druge ugostiteljske objekte u Europi, te EFFAT-a, Europske federacije sindikata zaposlenih u prehrambenome, poljoprivrednom i turističkom sektoru.

Radnici u putovnicu vještina mogu u pristupačnom formatu upisivati sve svoje vještine i kompetencije stečene tijekom obrazovanja i osposobljavanja te praktično radno iskustvo. Putovnica služi kao dopuna klasičnom životopisu i omogućuje poslodavcima da brzo prevladaju jezičnu barijeru te pronađu kvalificirane radnike za nepopunjena radna mjesta. Njome se stoga postiže bolja usklađenost ponude i potražnje zanimanja u uslužnom sektoru.

Europska putovnica ugostiteljskih vještina prva je u nizu putovnica namijenjenih sektorima europskoga gospodarstva koje odlikuje velika mobilnost. Komisija podržava mobilnost na europskom tržištu rada kao način za povećanje zaposlenosti te će nastaviti surađivati s partnerima na proširenju primjene alata europske putovnice vještina na druge europske sektore velike mobilnosti.

Kontekst
U travnju 2014. u EU-u bilo je više od pet milijuna nezaposlenih mlađih od 25 godina, dok je ukupna stopa nezaposlenosti mladih bila 22,5 %. Zbog toga je podrška sektorima u kojima su mladi uvijek mogli pronaći prilike za zaposlenje, kao što je sektor ugostiteljstva i turizma, još važnija.
Prema rezultatima europskog istraživanja objavljenog krajem 2013. sektor uslužnih djelatnosti od najveće je važnosti za smanjenje nezaposlenosti mladih te za otvaranje radnih mjesta i zdravi rast u drugim sektorima. Na iste zaključke navode i statistički podaci za tržište rada prema kojima je zaposlenost u sektoru uslužnih djelatnosti rasla 2,9 % godišnje u razdoblju od 2000. do 2010. kada je otvoreno 2,5 milijuna novih radnih mjesta. Prosječna stopa rasta iznosi 0,7 %.

Europska komisija, HOTREC, EFFAT i EURES organiziraju od 23. do 27. lipnja 2014. tematski tjedan posvećen promicanju europske putovnice vještina. Za trajanja promotivne kampanje koja će se provoditi na stranicama društvenih mreža partnera, tražitelji zaposlenja i poslodavci u sektoru ugostiteljstva i turizma iz cijele Europe moći će se upoznati s novim alatom.

 

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete