12.06.2021

SVT: Turistička sezona i oporavak djelatnosti turizma i ugostiteljstva, nastavak mjera Vlade i potpora za očuvanje radnih mjesta

Socijalno vijeće za turizam uputilo je jučer, 11. lipnja, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dopis u kojemu traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta u turizmu i sastanak s ministrom.

Dopis prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre,

obraćamo Vam se u ime Socijalnog vijeća za turizam slijedom upućenog vam dopisa od 19. svibnja 2021. te ponovno molimo za što skoriji prijem socijalnih partnera u turizmu. Teme o kojima smatramo potrebnim razgovarati su aktualno stanje u djelatnosti turizma i ugostiteljstva povodom početka turističke sezone (nedostaci i ograničenja u zapošljavanju), nastavak potpora i daljnja primjena mjera za očuvanje radnih mjesta kao i prijedlozi mogućih rješenja kroz nadolazeću  izmjenu i dopunu Zakona o radu.

Svjesni smo da je malo koja gospodarska grana pošteđena negativnih utjecaja pandemije Covid-19 i da se donošenje odluka o primjeni mjera usklađuje ovisno o epidemiološkom stanju. No, bez obzira na to, pandemija još nije stala, a otvaranje hotela nije na jednak način pokrenulo turističke dolaske u svim regijama Hrvatske, niti je to samo po sebi dokaz oporavka od katastrofalnih posljedica koje je pandemija izazvala.

Smatramo kako je potrebno zasebno sagledati aktualno stanje u turističkom sektoru i raspraviti važnost/mogućnosti nastavka svih oblika  potpora i  daljnje primjene mjera za očuvanje radnih mjesta u drugoj polovici godine jer će oporavak trajati još dugo.

Iako su najave za glavnu turističku sezonu optimistične, a što nam na obostrano zadovoljstvo pokazuje i naglo povećanje dolazaka gostiju, svakako zbog povoljne epidemiološke situacije i sve veće procijepljenosti stanovništva, očekujemo i daljnje popuštanje epidemioloških mjera. Naime, uvjeti poslovanja i nadalje ostaju vrlo rizični i, nažalost, nije za očekivati da će svi ugostitelji i poduzetnici u turizmu na jednak način i istim intenzitetom započeti s radom. Kontinentalni turizam je u težoj je poziciji, a s druge strane, stanje u turističkom sektoru ne ovisi samo o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj nego i u našim ključnim emitivnim turističkim tržištima. Stoga će svakako biti potrebno i nadalje nastaviti s primjenom svih oblika potpora, kao i potporama za daljnje očuvanje radnih mjesta – odnosno njihovu primjenu osigurati svima kojima je potrebna  dok god ćemo imati poduzetnika koji bez mjera pomoći neće moći poslovno funkcionirati jer i nakon prestanka pandemije dolazi faza dugotrajnijeg oporavka. Posebnu brigu pritom treba voditi o načinu smanjenja pomoći države kako se ne bi ugrozili rezultati mjera pomoći, a posebno kako se ne bi ugrozila do sada očuvana brojna radna mjesta. No i uz najoptimističnije rezultate glavne turističke sezone i posezone puno je mjeseci izgubljenih prihoda iza nas. Zato je važno sva raspoloživa sredstva uzeti u obzir kako bi se poslovanje ovog sektora s pratećim radnim mjestima sačuvalo tijekom cijele 2021. godine te kako bi s potrebnim brojem zaposlenih spremno dočekali turističku 2022. godinu u kojoj se nadamo konačnoj normalizaciji stanja.

Nažalost, ova turistička sezona uz pandemiju i početak poslovanja s velikim financijskim gubicima započinje nizom problema koji su ju opterećivali i u prijašnjim sezonama, a to je veliki nedostatak sezonskih radnika i kvalificirane radne snage, problemi sezonalnosti koji dodatno opterećuju i onako loše tržište rada, koje se dodatno zbog pandemije „raspalo“ jer su radnici bili prisiljeni napustiti ugostiteljska zanimanja i potražili egzistenciju u drugim sigurnijim zanimanjima (u trgovini, graditeljstvu i dr.). Kako bi pridonijeli sigurnosti rada i povećali interes  domicilnog stanovništva  za školovanje i zapošljavanje u našoj djelatnosti, u pregovorima oko novog Zakona o radu predložili smo i dopune zakonske regulative u institutu tzv. “stalnog sezonca“ kao i mogućnosti socijalnih partnera da autonomno  uređuju pojedina  pitanja iz naše djelatnosti isključivo kolektivnim ugovorima, a ne Zakonom o radu. Poseban je problem veliki nedostatak kvalificiranih radnika (kuhara i konobara) jer za kvalitetnu uslugu koju želimo pružiti našim  gostima takve poslove mogu obavljati samo školovani i kvalificirani radnici, a takvih je na tržištu sve manje.

Zato su daljnja podrška Vlade i mjere pomoći u cilju daljnjeg oporavka presudne za što kvalitetniju realizaciju kako ove turističke godine, tako i svih nadolazećih sezona, a njihovo definiranje do kraja godine izrazito važno za planiranje poslovanja i premošćivanje perioda za kvalitetnu pripremu turističke 2022. godine.

Stoga smatramo potrebnim hitno razgovarati i donijeti odluke o nastavku i prilagodbi  potpora i mjera  za očuvanje radnih mjesta u daljnjem periodu i sve do konačnog oporavka  kako ne bi došlo do dodatne nesigurnosti radnih mjesta u turizmu. Smatramo da tek sada trebamo uložiti dodatne zajedničke napore kako bi oporavak djelatnosti bio što brži i bez težih posljedica na tržištu rada i poslovanja.

U očekivanju pozitivnog odgovora i skorog dogovora termina sastanka unaprijed zahvaljujemo na suradnji.

S poštovanjem,

Eduard Andrić, predsjednik Socijalnog vijeća za turizam 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete