18.02.2022

Suradnja STUH-a i SUT-a pri pomoći sezonskim radnicima iz Makedonije u Hrvatskoj već ostvaruje konkretne rezultate

Zahvaljujući suradnji Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) i makedonskog Sindikata usluga i turizma (SUT) u pružanju pomoći sezonskim radnicima u Hrvatskoj koji dolaze iz Makedonije, točnije pomaganju pronalaženja kvalitetnih poslova u ugostiteljstvu i turizmu tijekom turističke sezone duž jadranske obale, već je nekoliko makedonskih sezonaca spašeno iz nevolje.

Podsjećamo kako su sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Konfederacija slobodnih sindikata Makedonije (KSS) i Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) potpisale  21. lipnja 2021. godine Memorandum o razumijevanju u trilateralnoj prekograničnoj suradnji s ciljem zaštite i unapređenja prava sezonskih i migrantskih radnika u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori.

Potpisivanje Memoranduma nastavak je i konkretizacija dugogodišnje suradnje sindikata na regionalnoj i međunarodnoj razini, prije svega u okvirima Regionalnog sindikalnog vijeća „Solidarnost“, među čijim su osnivačima i ove tri sindikalne središnjice.

Inicijativa za potpisivanjem Memoranduma potekla je iz Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije, potaknuta velikim odljevom radne snage iz Makedonije, osobito sezonskih radnika koji odlaze na rad u Crnu Goru i Hrvatsku, pretežito u sektoru turizma i ugostiteljstva. Upravo zato, STUH i SUT ostvarili su vrlo blisku i usku suradnju, pa su zajedno s poslodavcima vodećih hotelskih kuća u Hrvatskoj,  dogovorila kako će zajednički pomagati potencijalnim sezonskim radnicima iz Makedonije na radu u Hrvatskoj na način da će onima koji se po posebnim uvjetima učlane u SUT i tijekom sezone u STUH pomoći pri pronalasku radnog mjesta kod onih poslodavaca koji sa STUH-om imaju potpisan kolektivni ugovor i kod kojih se poštuju radnička prava jer će upravo kod tih poslodavaca STUH makedonskim sezonskim radnicima moći jamčiti sigurnost radnog mjesta, pristojne radne uvjete i poštivanje prava koja proizlaze iz Zakona o radu i kolektivnog ugovora, kao i pravnu pomoć u slučaju kršenja nekog od njih.

Makedonske kolege su o svemu jako dobro informirali ne samo svoje članove već sve građane Makedonije, preko vlastitih kanala informiranja, ali i putem medija, a kako se dobar glas daleko čuje tako su se, i prije početka turističke sezone, pojedini makedonski radnici koji već rade neke poslove u Hrvatskoj, a koji su se zatekli u nevolji,  javili predstavnicima makedonskog sindikata i zatražili pomoć.

Tako su se, prije nekoliko dana, dva brata – Nikola i Done, javili predsjedniku SUT-a Sašku Papulevu nakon što su na web stranici SUT-a pronašli informacije o suradnji SUT-a i STUH-a te su zatražili pomoć. Braća su, naime, radila u Osijeku kod poslodavca koji ih je izigrao, nije ispunio dogovoreno i braća su ostala bez posla i bez smještaja. Brzom intervencijom naših dvaju sindikata, pružena im je pomoć i pronađen drugi posao. Predsjednik SUT-a obratio se za pomoć tajnici i pravnoj savjetnici STUH-a Sunčici Benović koja se u tom trenutku zatekla na kolektivnim pregovorima u zadarskom Boriku. Tijekom pregovora upitala je voditeljicu tamošnjih ljudskih resursa, gospođu Anu Gazić, trebaju li pomoćne radnike, odnosno imaju li trenutno potrebe za novim zapošljavanjem. Uprava Borika je prevarenim Makedoncima izašla u susret i u roku od 5 dana kako su ostali bez posla braća Nikola i Done dobila su novi posao u zadarskoj Punta Skali! Jedan kao pomoćni kuhar, drugi kao pomoćni konobar. Osigurani su im i smještaj i hrana, a pokažu li se dobrim radnicima zajamčen im je i posao tijekom turističke sezone.

Ali to nije sve, zadnjih nekoliko dana javilo nam se još makedonskih radnika, konkretno tri radnice koje su također nezadovoljne poslodavcem za kojega su radile odlučile zatražiti pomoć SUT-a i STUH-a. Borik je, još jednom, i njima velikodušno ponudio radna mjesta.

Sretni smo vidjeti kako je suradnja naših dvaju sindikata plodonosna i ima smisla, kako se ljudima pruža pomoć kada im je ona najpotrebnija, ali kako bi se spriječila svaka eventualna šteta makedonskim radnicima apeliramo na to da se svi oni koji žele raditi u Hrvatskoj u djelatnostima ugostiteljstva i turizma jave makedonskom sindikatu SUT prije nego se zapute u Hrvatsku kako bismo im zajednički pomogli pri pronalaženju odgovarajućeg poslodavca i kako bi bili sigurni da će sva njihova prava koja proizlaze iz radnog odnosa biti osigurana!

FOTO: sindikalni povjerenik STUH-a u Boriku Branko Kokić s Nikolom i Donetom

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete