05.07.2019

SOCIJALNI DIJALOG TURISTIČKOG SEKTORA U BRISELU

Sindikate, putničke agencije, hotelijere, hostele, kampove i male obiteljske hotele projekt „Turistički sektor i uloga socijalnog dijaloga“ odveo je put Brisela, gdje su predstavnici projekta najznačajnijih organizacija u turističkom sektoru proširili svoja znanja i horizonte učeći od svojih krovnih organizacija.
Uspostavljanje modela komunikacijske platforme kamen je temeljac za jačanje veza između nacionalnih i europskih predstavnika hotelijerskog sektora na razini bipartitnog socijalnog dijaloga, sindikata i poslodavaca. Kompleksnost materije koju obuhvaća projekt, iz radionice u radionicu dobivana na značaju i pokazuje da smo tek na početku shvaćanja važnosti procesa socijalnog dijaloga.
Na polovici projekta počeli su se nazirati prvi problemi povezani uz dugotrajnost socijalnog dijaloga, koji mogu trajati i po nekoliko godina. Ovaj projekt ponuditi će model osposobljavanja zapoeslinika sindikata i poslodavaca, namijenjen jačanju ljudskih potencijala, te će pokušati otkloniti probleme nedostatka educiranih pojedinaca o socijalnom dijalogu, pretvarajući ih metamorfozom u novu generaciju socijalno osviještenih zaposlenika.
Svaka od navedenih udruga tek se marginalno bavi zakonskim regulativama, najčešće samo onima koje su od krucijalne važnosti za poslovanje članica organizacije per se, te rijetko koja udruga ima uspostavljen pravni odjel ili osobu zaduženu za socijalni dijalog, pa su tako nebrojeni zakoni prošli ispod radara Udruga, a još ih je više prošlo bez polučenih željenih uspjeha. Još jednom se pokazala potreba za Uredom pri Vladi RH za socijalno partnerstvo, koji se bavio edukacijom o socijalnom dijalogu, informiranjem i organiziranjem radionica, osim što je služio kao važna spona u tripartitnom socijalnom dijalogu između Vlade, sindikata i poslodavaca.
Prolazeći kroz materijale radionice pojavila su se aktualna pitanja iz sfere avio prijevozništva, kartičnog poslovanja, uređivanja radnih sati i odmora, održivi turizam i platforme za rezervaciju smještaja, koji su momentalno u fokusu interesa socijalnog dijaloga na razini Europe.
Povezavši se međusobno te sa krovnim institucijama HOTREC-om, ECTAA-om, EYCA-om, EFCO&HPA-om radeći na osvještavanju europskih tokova u vidu socjalnog dijaloga, projekt je dobio nevjerovatan poticaj i podršku da se nastavi kretati u pravom smijeru.
Nakon dva radna dana na radionicama sa partnerima, treći dan posjeta bio je namijenjen fakultativnom posjetu najvažnijim tijelima Europske unije. Kako EU službeno nema glavni grad, prema ugovoru iz Amsterdama Bruxelles je službeno sjedište Europske komisije (izvršne vlasti) i Vijeća Europske unije (zakonodavno i izvršno tijelo), budući da se u njemu nalazi veći dio Institucija Europske unije.
Iako se službeno sjedište Europskog parlamenta nalazi u Strasbourgu, gdje se održavaju glasovanja, sastanci političkih i odbornih skupina održavaju se u Bruxellesu, kao i određeni broj sjednica. Danas se oko tri četvrtine zasjedanja parlamenta odvija u Bruxellesu. Europsko vijeće također ima stalno sjedište u gradu.
Posjet Europskom Parlamentu, Parlamentarijumu, Vijeću i zgradi Europskog vijeća doprinjeo je boljem razumijevanju o kojim je institucijama riječ, na koji način su uređene i na koji način djeluju.
Najveći dio zgrada Europske unije nalaze se u tzv. „Europskoj četvrti“, a samo Europska komisija u ovoj četvrti zauzima prostor od 865.000 m², što je četvrtina ukupne uredske površine u gradu.

Image caption: UPUHH
Više informacija molimo potražite na linkovima u nastavku:
www.strukturnifondovi.hr; http://www.esf.hr/natjecaji/dobro-upravljanje/jacanje-socijalnog-dijaloga-faza-iii/
Osoba za kontakt pri UPUHH-u: Rina Zirić, voditeljica projekata; rina.ziric@upuhh.hr
Izvor: UPUHH

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete