25.05.2015

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ODRŽANE KONFERENCIJE ZA MEDIJE SIDNIKATA TURIZMA I USLUGA HRVATSKE, SINDIKATA ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE, HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA – UDRUGE UGOSTITELJSTVA I TURIZMA I MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA HRVATSKE

Zagreb, 25. svibnja 2015.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM ODRŽANE KONFERENCIJE ZA MEDIJE SIDNIKATA TURIZMA I USLUGA HRVATSKE, SINDIKATA ISTRE, KVARNERA I DALMACIJE, HRVATSKE UDRUGE POSLODAVACA – UDRUGE UGOSTITELJSTVA I TURIZMA  I MINISTARSTVA RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA HRVATSKE:

PROŠIRENA PRIMJENA KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA NA SVE ZAPOSLENE U DJELATNOSTI UGOSTITELJSTVA I TURIZMA U HRVATSKOJ!

U sjedištu Sindikata turizma i usluga Hrvatske danas je održana zajednička konferencija za medije  Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije i Hrvatske Udruge poslodavaca – Udruge ugostiteljstva i turizma na kojoj je predstavljen novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva, sklopljen 1.travnja 2015., a koji je 20. svibnja 2015. odlukom ministra rada i mirovinskog sustava Hrvatske prof. dr. sc. Miranda Mrsića dr. med. proširen na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i kao takav prvi je i jedini kolektivni ugovor u Hrvatskoj.

Na konferenciji za medije o ovom, za hrvatske radnike u ugostiteljstvu i turizmu, značajnom proširenju na konferenciji su govorili predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernard Jakelić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Marina Kasunić Peris, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva ovim je proširenjem obuhvaćeno  oko 40 tisuća radnica i radnika u ugostiteljstvu i turizmu čiji broj tijekom sezone raste i do 75 - 80 tisuća, a rezultat je zajedničkog angažmana i dobre suradnje Sindikata turizma i usluga Hrvatske i Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge ugostiteljstva i turizma čiji se rad bez zadrške može okarakterizirati kao jednim od najboljih primjera socijalnog partnerstva u Hrvatskoj.

Ovime je unatoč kratkom prekidu važenja od veljače do svibnja 2015. omogućen nastavak primjene prava i obveza iz Kolektivnog ugovora ugostiteljstva za sve poduzetnike i radnike ove djelatnosti. HUP je u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavio okvir za uređenje radnih odnosa i uvjeta poslovanja s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva i turizma i suzbijanja nelojalne konkurencije.

Eduard Andrić naglasio je važnost ovog proširenja u kontekstu činjenice kako su upravo ugostiteljstvo i turizam gotovo jedine djelatnosti koje u doba gospodarske recesije Hrvatskoj sve ovo godine donose značajne devize,  a njime se spriječava nelojalna konkurencija i crno tržište rada. „Proširenjem KUU prava koja su njime utvrđena postaju minimum koji svi pravni subjekti u ovoj djelatnost moraju poštovati“, rekao je.  S obzirom da je KUU potpisan na godinu dana već sada krećemo u nove kolektivne pregovore za njegove izmjene i dopune, a koji će se ponajprije usredotočiti na povećanje obračunske osnovice za minimalnu plaću. Andrić je naglasio kako do ovako značajnog postignuća ne bi došlo kada među socijalnim partnerima ne bi postojao dobar i kvalitetan socijalni dijalog i dugogodišnja uspješna suradnja, a s tim se složio i predsjednik SIKD-a Bruno Bulić.

Bernard Jakelić naveo je sektor ugostiteljstva i turizma kao svijetli primjer uspješnog bipartitnog socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, „bez obzira na poneke nesuglasice, što je, u krajnjem slučaju, sasvim normalno“, rekao je.  „Velika su očekivanja od novih najavljenih projekata i investicija kao što su, primjerice, Kupari ili Plat, bez obzira na prilično lošu investitorsku klimu koja se postavlja kao prepreka“. Izrazio je veliko zadovoljstvo ovim proširenjem i također naglasio njegov veliki značaj u kontekstu smanjenja nelojalne konkurencije.

Marina Kasunić Peris rekla je kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava Hrvatske prepoznalo potrebu proširenja KUU jer je očito kako za tim postoji jak javni interes. „Ne želimo jeftinu radnu snagu na kojoj bi se temeljila konkuretnost hrvatskog turizma, važna nam je stabilnost sektora i ljudi koji u njemu rade. Ovim proširenjem prava i obveze iz KUU odnosit će se na sve zaposlene u djelatnosti, a s obzirom da u Hrvatskoj, kao članici EU, postoji sloboda kretanja radnika iz zemalja članica, odredbe ovog Kolektivnog ugovora sada će se primjenjivati i na njih“ , rekla je pomoćnica ministra.                           

Maja Mirt
koordinatorica za odnose s javnošću STUH        

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete