11.07.2023

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST :Potpisan prvi Kolektivni ugovor u povijesti HTZ-a

fotografije: HTZ

Sredstvima javnog priopćavanja

Potpisan je prvi Kolektivni ugovor u povijesti Hrvatske turističke zajednice kojim se reguliraju materijalna i ostala prava radnika.

Kolektivni ugovor rezultat je višemjesečnih pregovora Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u HTZ-u i vodstva HTZ-a.

 Odredbe Ugovora primjenjuju se na sve radnike nacionalne krovne turističke organizacije.

„Želja nam je da HTZ bude mjesto u kojem će raditi najbolji stručnjaci u turističkoj promociji, u zdravom i kompetetivnom poslovnom okruženju i radnim uvjetima dostojnim moderne nacionalne turističke organizacije”, izjavila je nakon potpisivanja Ugovora sindikalna povjerenica STUH-a u HTZ-u Slavija Jačan Obratov.

Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u osnovana je prije dvije godine i broji 40 članova. Jedna od prvih sindikalnih inicijativa bila je pokretanje pregovora s poslodavcem kako bi se potpisao prvi kolektivni ugovor u više od  30 godina postojanja HTZ-a.

„Sindikalna podružnica STUH-a u HTZ-u je od svog osnutka bila konstruktivan partner i svojim smo prijedlozima pridonijeli uspostavljanju dijaloga između poslodavca i radnika i pokrenuli proces kolektivnog pregovaranja s ciljem poboljšanja materijalnih i ostalih prava radnika”, kazala je Slavija Jačan Obratov.

Ugovorom se, između ostalog, radnicima HTZ-a osiguravaju veće plaće koje se nisu mijenjale od 2009. godine, isplata božićnice i regresa, povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, kao i jubilarne nagrade i otpremnine, sistematski pregled jednom godišnje, a regulira se i rad od kuće.

Prije potpisivanja prethodnu suglasnost na Prijedlog ugovora, o kojemu se pregovaralo od kraja listopada prošle godine, dala je ministrica turizma i predsjednica HTZ-a Nikolina Brnjac, a odobrilo Turističko vijeće HTZ-a.

Za STUH: Eduard Andrić, predsjednik

 

Zagreb, 11. srpnja 2023.

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete