27.05.2014

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST: Namjera privatizacije Imperiala Rab d.d.

Nakon što su Sindikalna podružnica STUH-a Imperial Rab i Radničko vijeće tvrtke održali sastanak na kojemu su doneseni zaključci u vezi predstojeće privatizacije tvrtke, od kojih se većina odnosi na brigu o radnicima Imperiala i traži se da se u kupoprodajni ugovor ugradi socijalna klauzula koja bi radnicima, nakon prodaje, jamčila stečena prava i garantirala nastavak hotelijerske djelatnosti, Sindikat turizma i usluga Hrvatske pruža, kao i do sada, svoju apsolutnu podršku radnicima Imperiala u njihovim zahtjevima te vam se obraćamo kako bismo im i na ovaj način, javnim priopćenjem, pružili podršku.
Šaljemo vam dopis upućen Vladi RH i svim relevantnim institucijama kako biste o svemu mogli informirati javnost.

Poštovani,

obraćamo vam se povodom skupnog javnog poziva za iskazivanje interesa za kupnju dionica tri hotelska trgovačka društva u državnom vlasništvu (dubrovački Maestral i Plat, te rapski Imperial), kojeg je 24. veljače 2014. godine objavio  Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), a zainteresirani su pisma namjere za svako pojedinačno društvo trebali dostaviti do 26. ožujka ove godine do 15 sati.
Rokovi su istekli, javnost zna da je iskazan višestruki interes potencijalnih ponuditelja, ali tko su oni, ostaje tajna i nepoznanica.
Tamo gdje nema transparentnosti, gdje se zadaci i aktivnosti odvijaju u tajnosti, te gdje se ne pruža mogućnost nadzora od strane drugih tijela, a posebno javnosti, otvara se prostor za priče i nagađanja.
Cjelokupna hrvatska javnost zna da su u dosadašnjim pretvorbama i privatizacijama hotelskih društava učinjene greške koje su rezultirale smanjenjem broja zaposlenih, izostankom investiranja novih vlasnika, izvlačenjem kapitala iz Hrvatske..., a dio tih privatizacija i sklopljenih ugovora i sporazuma i dalje je obavijen velom tajne.

STUH je uvijek zahtijevao i zahtijevati će :

• Da postupak privatizacije bude transparentan i da se pri odabiru najboljeg ponuditelja uzimaju u obzir specifičnosti, značaj i potrebe svakog pojedinog društva i destinacije,
• da iza ponuditelja stoji brend i dokazani pozitivni rezultati poslovanja u hotelsko – turističkoj djelatnosti,
• da ponuditelj garantira zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta,
• da pri zapošljavanju daje prednost domicilnom stanovništvu
• da poštuje kolektivni ugovor, zadrži zatečena prava radnika i teži njihovom uvećanju,
• da uspostavi poslovno – partnerski odnos s lokalnom zajednicom.

Imperial d.d. Rab je tvrtka koja je zahvaljujući sposobnom menadžmentu i radnicima po rezultatima poslovanja primjer ostalim tvrtkama u djelatnosti, tvrtka o kojoj ovisi gotovo 500 rapskih obitelji, ili bolje rečeno otok u ukupnosti.  Realno gledajući, ta uspješna tvrtka ne bi trebala u najlošijem razdoblju za prodaju, žuriti s privatizacijom.
Na kraju, i dugoročni strateški cilj DUUDI-a je
• očuvati važne i vrijedne dijelove imovine u vlasništvu Republike Hrvatske za
   potrebe sadašnjih i budućih naraštaja,
• organizirati učinkovitije i transparentno korištenje imovine u vlasništvu
   Republike Hrvatske s ciljem stvaranja novih vrijednosti i ostvarivanja veće
   ekonomske koristi.

Pokrenuti postupak (Odlukom Upravnog vijeća CERP-a na 5. sjednici održanoj 23.05.2014.) drugog kruga javnog prikupljanja ponuda za kupnju Hotela Maestral d.d. ukazuje na neprihvatljive i neshvatljive kriterije za odabir najboljeg ponuditelja, jer presudan kriterij je „tko da više“. Takav pristup rezultat je želje da se dobivenim sredstvima puni državni proračun, zanemarujući dugoročni interes radnika i građana, odnosno sadašnjih i budućih naraštaja. Nažalost, na osnovu navedenog, za pretpostaviti je da će se i na ostala društva primijeniti isti kriteriji.

Zbog svega navedenog, u potpunosti podržavamo očekivanja i zahtjeve radnika Imperial d.d. Rab te očekujemo da će se kod donošenja odluke o eventualnoj privatizaciji društva, posvetiti dužna pažnja interesima onih koji sa svojim obiteljima žive od rada u tom društvu.

Predsjednik STUH-a
Eduard Andrić

• Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?