11.06.2021

Prijedlog za porezni tretman napojnica

Dana 9. lipnja na inicijativu Nacionalne udruge ugostiteljstva  održan je zoom sastanak predstavnika spomenute udruge, Sindikata turizma i usluga Hrvatske (predsjednik Eduard Andrić), Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge ugostiteljstva i turizma s predstavnicama Porezne uprave na kojemu se razgovaralo o prijedlogu za porezni tretman napojnica u svim djelatnostima, za sve stjecatelje svrha.  Prijedlog je podržan i zajednički predstavljen Poreznoj upravi od sve tri gore navedene udruge (NUU, STUH, HUP).

Napojnica je duboko ukorijenjena u hrvatskoj kulturi, a posebice u ugostiteljstvu kao mehanizam nagrađivanja osoblja za trud preko cijene usluge. Osnovni smisao napojnice je dobrovoljan izričaj zahvalnosti prema uslužnom osoblju. Napojnica predstavlja dodatni prihod za uslužno osoblje. Napojnica je najbolji komentar za pruženu uslugu koji promovira izvrsnost usluge te najviši stupanj kvalitete.

Neporezivom napojnicom do 10 % iznosa računa stvaraju se preduvjeti za generiranje dodatnih 1,5 milijardi kuna u hrvatskoj ekonomiji, primarno kanalizirano kroz budžete zaposlenika.

Neoporeziv tretman napojnice će kreiranjem poticajnog radnog okruženja kroz ostvarivanje dodatnog prihoda dati veliki doprinos turističkom sektoru u vidu borbe protiv odljeva radne snage, koji će se znatno intenzivirati u narednom periodu i na taj način doprinijeti zadržavanju naših ljudi, iskusnih i vještih radnika u RH.

Korist je višestruka:

- POVEĆANJE PRIHODA ZAPOSLENIKA

- POTICANJE KONKURETNOSTI

- POTICAJNA DEMOGRAFSKA MJERA

Napojnica ne predstavlja prihod poduzeća.

Potrebne su  izmjene Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima.

Napojnice do 10% prometa i do 25.000,00 kn godišnje po stjecatelju nisu oporezive ali se evidentiraju.

Napojnice iznad navedenih limita oporezive su za sve stjecatelje (radnike, studente...) po stopi od 20% na teret stjecatelja primitka (ne poslodavca).

Primitak ne podliježe plaćanju doprinosa za MO i ZO.

Porez prijavljuju posrednici (poslodavci), a ako nema posrednika onda sam stjecatelj.

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete