20.05.2021

Potpore za očuvanje radnih mjesta - nastavak mjera za lipanj i donošenje odluka za sektor turizma do kraja godine

Dana 19. svibnja, na inicijativu Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Socijalno vijeće za turizam uputilo je dopis ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću, kojime se traži sastanak s ministrom i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta u turizmu do kraja godine. Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani ministre,

obraćamo Vam se u ime Socijalnog vijeća za turizam te kao odgovorni socijalni partneri molimo za što skoriji prijem i razgovor na temu nastavka i primjene mjera za očuvanje radnih mjesta do kraja 2021.g.

Svjesni smo da je malo koja gospodarska grana pošteđena negativnih utjecaja pandemije Covid-19 i da se donošenje odluka o primjeni mjera usklađuje ovisno o epidemiološkom stanju. No, bez obzira na to smatramo kako je potrebno zasebno sagledati aktualno stanje u turističkom sektoru i raspraviti važnost/mogućnosti nastavka primjene mjera za očuvanje radnih mjesta u drugoj polovici godine.

Iako su najave za glavnu turističku sezonu optimistične i očekujemo popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, uvjeti poslovanja i nadalje ostaju vrlo rizični i nažalost nije za očekivati da će svi ugostitelji i poduzetnici u turizmu na jednak način i istim intenzitetom započeti s radom. Kontinentalni turizam u težoj je poziciji, a s druge strane stanje u turističkom sektoru ne ovisi samo o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj nego i u našim ključnim emitivnim turističkim tržištima. Stoga će svakako biti potrebno još neko vrijeme nastaviti s potporama za očuvanje radnih mjesta – odnosno njihovu primjenu zadržati dok god ćemo imati poduzetnika koji bez mjera pomoći neće moći poslovno funkcionirati. Posebnu brigu pritom treba voditi o načinu smanjenja pomoći države kako se ne bi ugrozili rezultati mjera pomoći, a posebno kako se ne bi ugrozila do sada očuvana brojna radna mjesta. I u objavi Proljetne gospodarske prognoze 2021. Europske komisije naglašava se da „ako se potpora povuče prerano, to bi moglo ugroziti oporavak“.

U turizmu je oko 100 tisuća ljudi koji već više od godinu dana rade u izrazito neizvjesnim okolnostima. Potpore Vlade RH za mnoge od njih bile su presudna pomoć i sigurnost u ovim teškim uvjetima života i rada. Na važnost turističkog sektora za hrvatsko gospodarstvo ne treba trošiti previše riječi - preko 15% BDP-a u pred-pandemijskom razdoblju, a Europska komisija očekuje se da će njegov oporavak biti ključni pokretač rasta u 2021. Stoga je važno sva raspoloživa sredstva uzeti u obzir kako bi se poslovanje ovog sektora s pratećim radnim mjestima sačuvalo i tijekom cijele 2021. godine te kako bi s potrebnim brojem zaposlenih spremno dočekali turističku 2022. godinu u kojoj se nadamo konačnoj normalizaciji stanja.

Poslodavci u turizmu i radnici zajedno sa svojim sindikatima od samog su početka pandemije pokrenuli brojne inicijative kako bi se Covid-kriza u turizmu što lakše prebrodila. Sudjelovali smo u svim aktivnostima na pripremi gospodarskih i epidemioloških mjera, aktivno se uključili u proces cijepljenja i drugih mjera s kojima se nastoji osigurati što je moguće veću sigurnost u našoj zemlji. Čini se sve da se uspostave uvjeti za pokretanje turističkog prometa i da budemo spremni za dolazak što većeg broja turista. Svi znamo koliko je turizam važan i da pokretanje turističkog poslovanja donosi spas za brojne druge djelatnosti. No i uz najoptimističnije rezultate glavne turističke sezone i posezone puno je mjeseci izgubljenih prihoda iza nas.

Zato su daljnja podrška Vlade i mjere pomoći presudne za što kvalitetniju realizaciju ove turističke godine, a njihovo definiranje do kraja godine izrazito važno za planiranje poslovanja i premošćivanje perioda za kvalitetnu pripremu turističke 2022. godine.

Stoga smatramo potrebnim hitno razgovarati i donijeti odluke o nastavku mjera i potpora za očuvanje radnih mjesta od lipnja nadalje kako ne bi došlo do dodatne nesigurnosti radnih mjesta u turizmu. Činjenica je kako i za druge djelatnosti postoji potreba nastavka provođenja mjera, a učinkovitost dosadašnjeg provođenja potpora mjerit će se i održivošću radnih mjesta nakon njihovog ukidanja. Drugim riječima, ne bi bilo dobro poništiti učinak uloženih znatnih financijskih sredstava ukidanjem ili zaustavljanjem mjera s kojima je sada mjesečno obuhvaćeno oko 100.000 radnih mjesta.

U očekivanju pozitivnog odgovora i skorog dogovora termina sastanka unaprijed zahvaljujemo na suradnji.

Eduard Andrić, predsjednik

Socijalnog vijeća za turizam  

 

 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete