04.04.2023

Potpisan novi KU za Jadran Crikvenicu: ZNAČAJNO POBOLJŠANA MATERIJALNA PRAVA RADNIKA

Crikvenica, 4. travnja 2023. – „Poboljšanje materijalnih prava radnika u novom Kolektivnom ugovoru, kao rezultat postignutog dogovora menadžmenta kompanije i predstavnika dvaju sindikata poslije višekratnih pregovora, težak je gotovo 900 tisuća eura“, - ističe se u zajedničkoj izjavi člana Uprave Jadrana d.d. Ivana Safundžića, te Anite Kapelari (SIKiD) Ivana Blaževića, sindikalnog povjerenika Sindikata turizma i usluga Hrvatske, povodom potpisivanja novog kolektivnog ugovora u hotelskoj grupaciji Jadran.

U hotelu Omorika u Crikvenici danas je, poslije održanog Skupa radnika grupacije Jadran d.d. potpisan novi Kolektivni ugovor. Potpisali su ga članovi Uprave Jadrana d.d. Ivan Safundžić i Miroslav Pelko u ime menadžmenta, te predstavnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Anita Kapelari i Ivan Blažević, sindikalni povjerenik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH).

Novim kolektivnim ugovorom povećana je osnovica plaća svim radnicima za 13 posto, što je najveći porast u zadnjih pet godina, a primjenjivat će se od 1. svibnja ove godine. Za dio radnika koji rade u hotelskim operacijama i u zajedničkim središnjim službama predviđeno je povećanje do 10 posto, a za posebno deficitarna zanimanja u hotelsko-turističkom poslovanju povećane su tarife za pojedina radna mjesta od 8 pa čak do 23 posto kako bi se osigurao neophodan i kvalitetan stručni kadar.

Povećan je i iznos dnevne naknade za topli obrok s dosadašnjih 17 kuna na 2,65 eura, odnosno protuvrijednost 20 kuna. Tu treba dodati i maksimalni neoporezivi iznos davanja od 1.659 eura (12.500 kuna) za isplatu nagrada tijekom turističke sezone, posebnih naknada radnicima s  područja u kojima je sjedište organizacije (tzv. domicilne nagrade), regres za godišnji odmor, božićnice i darove djeci radnika. Do sada je svakom radniku isplaćena naknada od 66,36 eura (500 kuna) za veljaču, a osiguran je i bon za Uskrs za dar u naravi u iznosu od 132,72 eura, odnosno protuvrijednost tisuću kuna.

„Dugo smo razgovarali i pregovarali o našim materijalnim pravima iz Kolektivnog ugovora sa željom da stvorimo uvjete kako bismo se svi skupa mogli posvetiti ostvarenju što boljih rezultata u poslovanju. Zadovoljni smo što smo našli prihvatljiva rješenja za obje strane u pregovorima“, - kaže sindikalni povjerenik STUH-a Ivan Blažević.

Jadran d.d. i ove godine u svojim hotelima ima vrlo dobru posjećenost, a sve intenzivnije dolaske očekuje od ovogodišnjih uskršnjih blagdana kada otvara vrata svojih dodatnih hotelskih kapaciteta i kampova, a posebno od glavne turističke sezone koja bi, ako je suditi po najavama i rezervacijama, opet mogla biti na razini najboljih dosadašnjih.

„Osim postignutih dogovora oko poboljšanja materijalnih prava naših radnika, još važnije je da je to rezultat međusobnog razumijevanja i uvažavanja svih okolnosti koje imamo i u kompaniji i u našem ukupnom okruženju. Samo zajedničkim radom menadžmenta i svih radnika možemo ostvarivati dobre poslovne rezultate o kojima na kraju ovisi i ispunjavanje međusobno preuzetnih planova. Dosadašnja iskustva daju nam za pravo vjerovati da ćemo i ubuduće biti uspješna kompanija na dobrobit i našim zaposlenicima i vlasnicima,“ – ističe član Uprave Jadrana d.d. Ivan Safundžić.

„Sindikat turizma i usluga Hrvatske kao jedini sindikat u RH koji više od 30 godina zastupa isključivo radnike zaposlene u sektoru ugostiteljstva i turizma, kroz ovaj je kolektivni ugovor zastupao prioritetne interese radnika usmjerene na povećanje plaća i ostalih dodatnih prihoda. Smatramo da je to jedini put ostanka naših domicilnih radnika, a posebno mladih obitelji u Republici Hrvatskoj. Njihov ostanak na tržištu rada također je neophodan za razvoj kvalitetnog i održivog turizma u Hrvatskoj u kojem je isključivo "Čovjek ključ uspjeha u turizmu", - naglasio je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

 

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete