20.02.2018

POLOŽAJ ŽENA U DJELATNOSTI UGOSTITELJSTVA I TURIZMA

Djelatnost ugostiteljstva i turizma spada u djelatnosti u kojima su najzastupljenije žene – njih oko 54 posto. Međutim žene se u pravilu zapošljavaju na slabije plaćenim radnim mjestima (spremačice, sobarice, pralje, pomoćna radna snaga u kuhinji, hortikultura), a poseban problem je što je većina tih radnih mjesta u velikom postotku sezonskog karaktera. Znatno manji postotak je na radnim mjestima recepcionarke, kuharice ili konobarice. Žene najčešće rade u smjenskom radu, a u nedostatku standarda rada nameće im se  prevelik opseg radnih zaduženja kojeg zbog straha od otkaza ugovora o radu prihvaćaju radeći bez slobodnih dana. Iz istog razloga izbjegavaju bolovanje i u situacijama kada su ozbiljno bolesne. Dugogodišnja praksa poslodavaca, koja se sada na sreću mijenja, je da su ugovore o radu vrlo često potpisivale svakog mjeseca.
Problem prilikom zapošljavanja imaju osobito žene starije od 50 godina koje nakon gubitka posla teško pronalaze novi, jer bez obzira na godine radnog staža, stručnost i sposobnosti, poslodavcu nisu pogodne zbog godina starosti.  I žene mlađe životne dobi imaju sličan problem jer poslodavcima nisu privlačna radna snaga zbog očekivanja da će duže vrijeme izbivati s posla zbog moguće trudnoće i porodiljskog dopusta.
Bez obzira na sve prepreke žene su se u našoj djelatnosti uspjele izboriti za rad u netipičnim ženskim zanimanjima te napredovati na neka od vodećih mjesta u menadžmentu. To je manji broj u odnosu na muškarce, ali pomak je ipak vidljiv.
Što se tiče sindikalne organiziranosti, broj članica sindikata podjednak je broju muškaraca učlanjenih u sindikat, ali na čelu sindikalnih podružnica, kao i u tijelima sindikata, značajno prevladavaju muškarci.
STUH je sklopio Kolektivni ugovor ugostiteljstva na nacionalnoj razini koji je proširen na sve pravne osobe u djelatnosti, a gotovo u svim značajnijim društvima sklopljen je kućni kolektivni ugovor. Na taj način zaposleni, među kojima su i žene, imaju zagarantirana prava koja im ne bi osiguravao Zakon o radu. Nažalost, osim odredbi o otežanim uvjetima rada za neka radna mjesta koja su tipično ženska (praonice rublja), nisu ugovoreni nikakvi drugi obiteljski aspekti koji bi pogodovali ženama.
Što se tiče plaća, navedena zanimanja su u našoj djelatnosti uvijek bila najslabije plaćena, a prosječne plaće u djelatnosti su zaostajale od 13 do 18 posto za prosječnim plaćama u gospodarstvu na nivou RH. Nedostatak radne snage zadnje dvije godine, a koji je gorući problem našeg turizma, doveo je do postupnog rasta plaća, koji se, nažalost, za sada kvalitetno ugovorio isključivo u vodećim hotelskim lancima kao što su Valamar rivijera, Plava laguna......
Položaj žena u djelatnosti postupno se mijenja na bolje, ali suočavamo se i dalje s pojedinačnim slučajevima koji ukazuju na činjenicu da diskriminacija nije iskorijenjena do kraja. Osim dosada navedenog, žene su u pojedinačnim slučajevima suočene i s neprihvatljivo grubim odnosom kako nadređenih, tako i radnih kolega, neprimjerenim komentarima i vrijeđanjem. Vjerujem da će u budućnosti takvih situacija biti sve manje te da će žene putem svojih udruga pa i sekcija žena u našim sindikatima, znati i uspjeti izboriti za svoja prava.

Predsjednica Sekcije žena STUH-a
Emina Ibrahimi

 

foto: Reuters

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete