01.12.2017

Položaj radnica u turizmu zahtijeva i u 2018. daljnju borbu za poboljšanje njihovog statusa

U godini koja se polako bliži kraju naš Sindikat odradio je niz pregovora, sklapanja kolektivnih ugovora i, općenito, zajednička borba svih nas za zaštitu naših osnovnih prava radničkih prava, prava žena kao ljudskih bića, bila je žestoka.
Prema dostupnim podatcima za 2014. godinu (a od tada do danas se nije dogodio značajniji pozitivni pomak), u Hrvatskoj je 50 posto žena bilo izloženo nekom obliku zlostavljanja na radnom mjestu, svaka peta žena je to prijavila, dok njih 30 posto nije reagiralo na zlostavljanje. Razlog tome je u egzistencijalnoj ugroženosti i svojevrsnoj ucjeni poslodavaca s kojima sklapaju ugovore o radu na određeno vrijeme, a koji im neće biti produženi ukoliko reagiraju pritužbom ili prijavama zlostavljača. Žene reagiraju tek kada im je zdravlje ozbiljno narušeno, ili im je radni odnos prestao, pa nemaju straha od otkaza.
Sekcija žena nakon Izborne skupštine krenula je sa svojim radom, nastojala ga intenzivirati trudeći se da u centru pažnje svih nas budu problemi žena kao najosjetljivijeg i najbrojnijeg dijela radnika u turizmu, ali i u članstvu sindikata. Unatoč navedenim nastojanjima poslodavci i država napravili su jako malo kako bi se naš status u društvu poboljšao, kako bismo ravnopravno stale rame uz rame s muškarcima kada je visina plaće u pitanju, ne zaboravljajući  činjenicu da ženu-radnicu  čekaju i obiteljske obveze majke, žene, i domaćice.
Uz nepobitno i bešćutno iskorištavanje radnica u hotelijerstvu i ugostiteljstvu od strane velikog broja poslodavaca, kroz nepoštivanje zakonom utvrđenog radnog vremena, rad bez slobodnog dana u tjednu, nepostojanje standarda rada koji bi ograničili količinu poslova koje poslodavci nameću čistačicama, sobaricama, konobaricama, kuhinjskim radnicama, te uz često neprimjeren odnos nadređenih prema tim radnicama, jasni su naši zadatci i smjer djelovanja u svrhu sprječavanja takvih pojava.
Doprinos navedenom u odrađenoj turističkoj sezoni 2017. godine, zasigurno je dao i nedostatak radne snage u našoj djelatnosti koji će, nažalost, uz sva nastojanja da ga se riješi, i u 2018. godini biti gorući problem hrvatskog turizma. Sekcija žena će nastojati kroz direktan kontakt s članicama reagirati i uz pomoć regionalnih i područnih povjerenika te Ureda Predsjedništva, tražiti rješenja za sve uočene probleme.
Bitna je i edukacija radnica-članica koju smo započeli putem EDUCA-e i koju ćemo nastaviti do početka sljedeće turističke sezone.
Neću dalje o ružnim temama, iako smo sve svjesne da je velika borba pred nama. Iskreno i toplo se nadam da će nam nova 2018. godina svima zajedno donijeti određenih pozitivnih pomaka, mnogo više poštovanja naših prava, veće i primjerenije plaće te da će se ženama na teškim poslovima u turizmu napokon priznati otežani uvjeti rada koji dovode do teških i kroničnih oboljenja. Na to ćemo posebno obratiti pažnju u daljnjoj borbi za prava žena, ne omalovažavajući pri tome ni položaj muškarca kao radnika i kao čovjeka.
Sekcija žena od sveg srca svim članicama i članovima STUH-a želi blagoslovljen i čestit Božić te sretniju, ljepšu i bolju Novu 2018. godinu.

Predsjednica  Sekcije žena STUH-a:
Emina Ibrahimi

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete