27.03.2020

Pismo glavnog tajnika EFFAT-a Kristjana Bragasona iglavne tajnice IUF-a Sue Longley premijeru Andreju Plenkoviću

Ženeva, 27. ožujka 2020.

 

Poštovani gospodine premijeru,

IUF je međunarodna sindikalna federacija koju čini 423 sindikata u 127 zemalja, uključujući i Hrvatsku. EFFAT je regionalna organizacija IUF-a koju čini 125 sindikata u 38 zemalja.

Naše sindikalne članice su nas izvijestile kako u vašoj zemlji vlada planira uvesti zakonodavstvo koje bi obezvrijedilo zakone koji reguliraju radne odnose pod izgovorom suočavanja s izvanrednim okolnostima koje je prouzročio COVID – 19. Potpuno smo svjesni problema nastalih kolapsom turizma koje je dodatno produbio nedavni potres u Zagrebu. Te tragedije imaju izravan utjecaj na naše članove, na sve radnike i na sveukupno stanovništvo. Osim zaštite zaposlenosti koja je zajamčena postojećim radnim zakonodavstvom mjere koje planirate poduzeti neće predstavljat samo ozbiljnom narušavanje obaveza vaše zemlje preuzete iz eurospkog i međunarodnog prava već će u najvećem dijelu oslabiti napore u spriječavanju širenja virusa COVID-19. Neće proći nezapaženo ni to da se sve to događa u vremenu kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom.

Dozvoljavajući poslodavcima da izbjegnu postojeće sporazume o isplatama, radnom vremenu, bolovanjima i  godišnjim odmorima oslabljujete prava i socijalnu zaštitu koji također predstavljaju i osnovne mjere koje preporuča i Svjetska zdravstvena organizacija Ujedninjenih naroda. Umanjivanje prihoda i uskraćivanje prava i zaštite samo pomažu širenju virusa.

Stoga pozivamo vašu vladu da prestane s napadom na mjere zaštite koje se odnose na zaposlenost i radna mjesta. Promatramo situaciju, naši članovi u Hrvatskoj imaju našu punu potporu i spremni smo poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bismo ih obranili.

 

Kristjan Bragason                                                                                                     Sue Longley

EFFAT, glavni tajnik                                                                                                  IUF, glavna  tajnica                                                       

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete