15.12.2022

Pismo članovima Sindikata turizma i usluga Hrvatske u Studentskom centru Rijeka

Zagreb, 15. 12. 2022.

Poštovane kolegice i kolege,

obraćam vam se kao predsjednik Sindikata sa željom da zajedno sa sindikalnim povjerenikom Krunom Topolskim ustrajete i ne posustajete u zaštiti vaših radničkih i sindikalnih prava.

Nažalost, svjedoci smo, a neki su i žrtve, teškog kršenja radničkih i sindikalnih prava od strane poslodavca. Studentski centar Rijeka, kao dio Sveučilišta u Rijeci, trebao bi prednjačiti u poštivanju ljudskih i radničkih prava i dostojanstva svojih zaposlenika. Kao što vam je poznato naš Sindikat gotovo na dnevnoj bazi poduzima sva dopuštena pravna sredstva i aktivnosti kako bi zaštitio našeg sindikalnog povjerenika Krunu Topolskog, koji se zbog svog sindikalnog rada i djelovanja našao na meti nadređenih. Sve je to, nakon dugotrajnog šikaniranja, u konačnici dovelo i do postupka za otkazivanje ugovora o radu.

Sindikat je cijelo vrijeme poduzimao i nadalje poduzima sve aktivnosti kako bi spriječio takvo nezakonito postupanje. Uz našu pravnu pomoć osigurana mu je i pravna zaštita putem odvjetnika, kako bi se svim dopuštenim pravnim sredstvima zaustavio poslodavac. O svemu smo izvještavali i Upravno vijeće. Nažalost, niti Upravno vijeće ne poduzima nikakve radnje koje smatramo da bi trebali poduzeti i spriječiti teško kršenje vaših prava i diskriminaciju sindikalnog povjerenika u svojoj instituciji. Naprotiv, i oni šute i tako sve podržavaju odbijajući dijalog i zajednički sastanak na koji smo i njih i ravnatelja kontinuirano pozivali, a sve u cilju uspostave socijalnog dijaloga kao standarda komunikacije između Sindikata koji zastupa svoje članove i predstavnika poslodavca odgovornih za poštivanje zakona. Razlozi za ovakvo postupanje nisu nam poznati, a kršenja se i nakon intervencije nadležne državne pravobraniteljice i dalje nastavljaju.

Sve ovo daje nam dodatnu snagu da uz vašu pomoć svi zajedno ustrajemo i nastavimo sa svim aktivnostima kako bismo sada i ubuduće zaustavili sva takva postupanja. O svemu ćemo izvijestiti i širu javnost!

Srdačan pozdrav i ZAJEDNO SMO JAČI!

 

predsjednik STUH Eduard Andrić

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete