25.02.2014

OVO NIJE ZEMLJA ZA MLADE! - PRIOPĆENJE SEKCIJE MLADIH SSSH U VEZI PRIJEDLOGA NOVOG ZOR-a

OVO NIJE ZEMLJA ZA MLADE!

Prijedlog ZOR-a civilizacijski je korak unatrag!

Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata Hrvatske oštro se protivi prijedlogu Zakona o radu, koji je usprkos nedostatku konsenzusa socijalnih partnera upućen u saborsku proceduru. Predloženi Zakon o radu civilizacijski je korak unatrag, koji potkopava dostignuća stoljetne radničke i sindikalne borbe, te vodi povećanju društvenih nejednakosti i daljnjem pogoršanju ionako neodrživog položaja mladih na tržištu rada. Unatoč tvrdnjama da se ZOR između ostalog donosi i kako bi potaknuo zapošljavanje mladih, istina je da će snižavanje radnih prava i poticanje atipičnih oblika zapošljavanja samo doprinijeti snižavanju razine primanja i uvjeta rada mladih, te im dodatno otežati zasnivanje obitelji.
Predloženi Zakon o radu samo je još jedan u nizu poteza kojim tzv. socijaldemokrati nastoje zadovoljiti očekivanja krupnog kapitala i međunarodnih financijskih institucija, ne vodeći računa o društvenoj cijeni koju ćemo svi za to platiti, kao ni činjenici da provode politiku suprotnu proklamiranim ciljevima socijaldemokracije. Konkurentnost i ekonomski rast nemaju svrhu ako rezultiraju povećanjem nejednakosti i siromaštva, umjesto povećanjem standarda i kvalitete života najširih slojeva radnika i građana!
Kao mladi radnici i sindikalisti, okupljeni u Sekciji mladih SSSH, smatramo da će predložene izmjene radnog zakonodavstva posebno pogoditi mlade. Mogućnost poslodavca da jednostranom odlukom poveća radno vrijeme na 56 sati tjedno, u uvjetima kada vrtići, škole i ostali društveni servisi ne prate ovakvu organizaciju rada, izravan je napad na ravnotežu radnog i privatnog života. Daljnje olakšavanje zapošljavanja putem agencija za privremeno zapošljavanje (radnici će se sada moći „iznajmljivati“ na tri, umjesto na maksimalno jednu godinu) dodatno će povećati broj mladih koji nemaju stabilna radna mjesta. Omogućavanje da se na agencijske radnike ne primjenjuje kolektivni ugovor poduzeća kojem su "iznajmljeni", odnosno da rade za manju plaću od ostalih radnika (bez naknade troškova prijevoza, božićnice, regresa...) vodit će dodatnom smanjenju cijene rada mladih. S takvim uvjetima rada, kako da riješimo stambeno pitanje i odlučimo se na zasnivanje obitelji?
Novi Zakon o radu uporno se pokušava predstaviti kao rješenje za pokretanje ekonomije i poticanje zapošljavanja, iako nigdje nije pokazano ni dokazano da smanjivanje radnih prava i olakšavanje otpuštanja vodi većem zapošljavanju. Od Vlade očekujemo viziju razvoja gospodarstva, aktivnu ekonomsku politiku koja će kao primarni cilj imati otvaranje novih radnih mjesta, te kvalitetan i svima dostupan javni obrazovni sustav, iz kojega ćemo izlaziti s diplomama koje poslodavci cijene i znanjima i vještinama koje se od nas traže na tržištu rada, a ne stalno smanjivanje radničkih prava i promoviranje nesigurnih, atipičnih i slabo plaćenih oblika rada kao rješenja za nas i našu budućnost.
Sekcija mladih SSSH stoga podržava sindikalne aktivnosti usmjerene na zaustavljanje donošenja novog ZOR-a, uključujući i štrajk najavljen za 25. veljače, za koji odgovornost snosi isključivo Vlada RH. Umjesto o troškovima štrajka, na koji ste radnike vlastitim politikama i ponašanjem prisilili, razmišljajte radije o ekonomskim i socijalnim troškovima nezaposlenosti i podzaposlenosti mladih. Umjesto odgovornosti radnika i sindikata za loše stanje hrvatskog gospodarstva, bavite se radije vlastitom odgovornošću za stvaranje uvjeta da mladi rade i žive u dostojanstvu – inače zašto vas uopće imamo?

Za Sekciju mladih SSSH
Danijel Leš, podružnica 3. maj, predsjednik i Sandra Bahunek, dipl. iur., izvršna tajnica

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete