21.02.2022

Osnaživanje mladih: organiziranje mladih radnika/ica kroz zaštitu na radu

Od 14. do 17. veljače održala se radionica za mlade koja se financira iz projekta koje zajednički provode naša europska konfederacija EFFAT i Europski sindikalni institut. Radionica se održala u Madridu. Ime projekta je nosio naziv: Osnaživanje mladih: organiziranje mladih radnika/ica kroz zaštitu na radu (zdravlje i zaštita). Radionica je okupila osamnaestero mladih iz nekoliko europskih zemalja: Turske, Španjolske, Italije, Srbije, Poljske, Hrvatske, Njemačke, Albanije.

Prvog dana radionice uz uvodno predstavljanje svih sudionika, radionica je krenula svojim tijekom.

U prvom dijelu se vodio world cafe razgovor sa Kristjan Bragason, EFFAT-ovim glavnim tajnikom, Pilar Rato, predsjednicom Odbora za turizam u EFFAT-u i Sebastianom Serenom, predstavnikom UGT-a. Razgovaralo se o aktivnostima EFFAT-a u vezi zaštite na radu i lokalnim kampanjama pojedinih sindikata.

U nastavku dana sudionici su podijeljeni u grupe i fokusirali su se na probleme zaštite na radu na radnim mjestima u sektorima EFFAT-a: turizmu, poljoprivredi i proizvodnji hrane.

Drugog dana radilo se na pripremi organiziranja kampanje na način da se mapiralo radno mjesto kroz grupni rad. Nakon toga je slijedilo prezentiranje. Iz tog mapiranja rada odabirao se pojedini problem na radnom mjestu, ovisno o sektoru koji je grupa izabrala.

U drugom dijelu smo radili na provedbi kampanje –  bavili smo s akcijskim planom i komuniciranjem. Nakon svakog grupnog rada uslijedio je izvještavanje grupe, prezentiranje i rasprava. Za kraj drugog radnog dana zaključili smo organiziranje kampanje pobjedom i izgradnjom  potpore.

Trećeg dana su predstavljene dobre prakse u EFFAT-ovim sektorima. Nastavljeno je s izradom akcijskog plana.

Cijela edukacija je završila evaluacijom. Odbor mladih nastavlja aktivno raditi i uključivati mlade iz sindikata članica EFFAT-a.

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete