09.09.2019

Negativne strane porezne reforme i pozitivni primjeri pojedinih poslodavaca

Četvrti krug porezne reforme nije pozitivno prihvaćen ni od poslodavaca, ni od sindikata, a ni od radnika. Mjeru za mlade radnike prema kojoj će oni do 25 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak, a oni od 26 do 30 godina će plaćati 50 posto tog poreza SSSH je okarakterizirao "populističkom" budući da to neće zaustaviti mlade da odlaze van, a napraviti će diskriminaciju u odnosu na ostale radnike. Poslodavci plaće određuju prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika, a ne prema dobnoj granici. Sindikati su predlagali povećanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4370 kuna, povećanje minimalne plaće na 4370 kuna bruto te kod poreza na dohodak vraćanje stope od 12 posto za plaće do 17500 kuna, što bi rezultiralo povećanjem plaća svim zaposlenima. Od četvrtog kruga porezne reforme pozitivno treba ocijeniti uvođenje u neoporezive primitke troška prehrane i troška plaćanja vrtića za djecu radnika, kao i troškova dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja.
Za očekivati je da će većina poslodavaca koristiti mogućnost isplate neoporezivog iznosa radnicima tumačeći to kao povećanje plaća, a u kolektivnim pregovorima neće dogovarati povećanje obračunske osnovice.
Na taj način radnicima će se povećati primanja, a ne plaća.
Znano je kakve probleme imamo sa mirovinskim i zdravstvenim sustavom, a nesporna činjenica je da od ove porezne reforme neće imati koristi ni mirovinsko ni zdravstveno.
Međutim, postoje poslodavci i vjerujemo da će ih biti sve više, koji su svjesni da kvalitetne radnike mogu zadržati jedino uvećanjem plaća. Takve svijetle primjere treba javno pohvaliti i istaknuti kao primjer ostalima. Jedan od takvih primjera je i poslodavac Hotela Njivice na Krku.
Naime, Sindikat turizma i usluga Hrvatske u suradnji s Upravom Hotela Njivice sklopio je u 2019. godini novi Kolektivni ugovor kojim je povećana osnovica plaće za 12 % kao i sami koeficijenti složenosti poslova. Navedeno je rezultiralo rastom plaća između 10 i 17 %, a najizraženiji je rast najnižih plaća u sustavu.
U sklopu kolektivnog pregovaranja predstavnici STUH- a i sindikalna povjerenica u Hotelima Njivice Branka Maletić  te predsjednik Uprave Hotela Njivice Vedran Kežić i član Uprave Mate Andabaka, koji ističu zajedničku suradnju kao izvrstan primjer prakse, za 2020. i 2021. godinu, dogovorili su daljnje povećanje osnovice plaće za 5 % čime će se osnovica kod Hotela Njivice, kao drugog najvećeg hotelijera na otoku Krku, dovesti u razinu s vodećim hotelskim kompanijama u Hrvatskoj.
Ujedno, u Hotelima Njivice za dobre poslovne rezultate pojedinaca kao i kompanije isplaćuju se neoporezive nagrade, božićnice, dar za djecu, dar za rođendan kao i dar za novorođenčad, a od 1. kolovoza povećani su i troškovi prijevoza.
No, neovisno o navedenom, direktorica Ljudskih resursa Nataša Stilinović ističe da je  primarni cilj kompanije  povećanje bruto plaće koja u konačnosti radnicima omogućava sigurnost prihoda, veće doprinose, naknade plaće i ostale naknade, a u konačnosti i veće mirovine.
U daljnjim dugoročnim razvojnim planovima ove kompanije svakako je povećanje broja stalno zaposlenih, ali i visokoobrazovanog kadra s potencijalom za zajednički rast i razvoj.

Eduard Andrić

predsjednik STUH i potpredsjednik SSSH
 

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete