06.04.2023

Marin Didović - pregovori za povećanje osnovne plaće u Aminess Hotels & Resorts, destinacija Korčula

Marin Didović sindikalni je povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske na Korčuli u hotelu koji je postao sastavni dio grupacije Aminess Hotels & Resort, a nekada je bio HTP Korčula. Osim Korčule, ova hotelska grupacija svoje hotele ima još na destinacijama Novigrad, Njivice, Makarska i Orebić.

Kad smo pitali kolegu Didovića koliko dugo je član Sindikata kroz smijeh odgovara – „Još od Jugoslavije, oduvijek, otkad sam se zaposlio“. Od 2019. godine je u mirovini, ali i dalje radi na ugovor o radu od 4 sata, a Sindikatom se bavi aktivnije nego ikad prije. Zbog svog sindikalnog angažmana, koji je posebno intenzivirao pred kupnju HTP Korčule od strane Aminess grupacije, izabran je za predsjednika Radničkog vijeća 3. put za redom. U veljači ove godine održani su izbori za Radničko vijeće na kojima mu je povjeren treći mandat. U tvrtki koja broji 100 zaposlenih, od kojih je 80 stalnozaposlenih, dok ih je 20 s ugovorima o radu na određeno vrijeme (uglavnom sezonci) 55 ih je članova Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Kada je postalo jasno da će Aminess kupiti HTP Korčulu radnici su se bojali za svoja radna mjesta i osjećali su se nesigurno ne znajući što im donosi sutra. S tadašnjim sindikalnim povjerenikom nisu bili pretjerano zadovoljni i shvatili su da se kao radnici i sindikalisti moraju bolje organizirati. Održali su Izbornu Skupštinu Podružnice i za sindikalnog povjerenika izabrali kolegu Didovića. To se pokazalo dobrim potezom i mudrom odlukom jer kolega Didović drži sve konce u rukama, bavi se problemima članova, ali i svih zaposlenih, a trenutno za radnike na Korčuli pokušava izboriti bolje plaće.

Naime, u Društvu postoji tzv. kućni Kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine na neodređeno vrijeme, ali osnovna plaća je premala, trenutno niža od zakonski određene minimalne plaće pa se s poslodavcem pregovara o njezinu povećanju.

Kolega Didović danas, 6. travnja 2023. godine, prvi je puta došao u Ured Predsjedništva STUH-a u Zagrebu jer se danas u Zagrebu održavaju pregovori između Sindikata i Uprave oko povećanja osnovice. I dok je osnovica za obračun plaće u destinacijama Njivice i Novigrad 597,25 eura u Korčuli je ona čak 40 posto niža i iznosi 425,74 eura.

Sindikalnoj strani čvrsto držimo palčeve, ali ne sumnjamo u ispravnost sindikalnih stavova i onoga što traže, niti u snagu sindikalnog pregovaranja!

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete