30.04.2022

Lovre Raffanelli i Branislav Dimitrijević dobitnici su ovogodišnjih nagrada SSSH - povelja Srce sindikalne solidarnosti!

Na godišnjem svečanom obilježavanju Međunarodnog praznika rada u povodu kojega Savez samostalnih sindikata Hrvatske nagrađuje svoje istaknute sindikalne aktiviste nagradom Srce sindikalne solidarnosti i poveljama Srce sindikalne solidarnosti, ove su godine povelje dobila čak dvojica sindikalista iz redova Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Lovre Raffanelli, regionalni je povjerenik STUH-a za 4. sindikalnu regiju koji godinama kontinuirano daje značajan doprinos u borbi za zaštitu radničkih prava i jačanju ugleda STUH-a i SSSH, a posebno treba istaknuti taj njegov doprinos u vrijeme pandemije COVID-19, odnosno u 2021. godini.

Nedostatak prihoda u hotelima Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije, koje su područja djelovanja kolege Lovre, nametnuo je poslodavcima u prvom dijelu godine razmišljanja da smanje broj stalno zaposlenih radnika, odnosno plaće onima koji ostaju u radnom odnosu. U višekratnim pregovorima u većem broju hotela, Lovre je uspio u svim društvima pregovorima sklopiti sporazume koji su, u prvom redu, spriječili otkazivanje ugovora o radu, ali su i radnicima koji su veći dio godine proveli na takozvanom čekanju, osigurali nešto umanjenu, ali sigurnu i redovitu mjesečnu isplatu plaća. Kada je sezona ipak krenula uz dolazak zadovoljavajućeg broja gostiju, u znatnom broju hotela Lovre je dogovorio stimulacije i nagrade za vrijeme odrađivanja turističke sezone i na taj način umanjio pad prihoda radnika u prošloj godini, što je u konačnici rezultiralo zadovoljnim članovima i zadržavanjem broja članova u tim društvima. Među ugroženim članstvom dominirale su žene koje su se obraćale i našoj Sekciji žena, a mi smo u suradnji s kolegom Lovrom uspješno te probleme rješavale. Zahvalne smo mu i na bezrezervnoj podršci u jačanju Sekcije žena kroz pridobivanje novih članica, ali i predanoj prezentaciji našeg rada i značaja postojanja..  Redovito je održavao sastanke sa sindikalnim povjereništvima Podružnice, odrađivao koordinacije sindikalnih povjerenika na nivou županija, na taj način prezentirajući članstvu aktivnosti koje poduzima Sindikat u zaštiti i uvećanju njihovih prava, smanjujući među radnicima prisutno nezadovoljstvo koje je moglo rezultirati značajnijim padom i gubitkom članova.

Branislav Dimitrijević dolazi iz Sindikalne podružnice STUH-a Jadran d.d. Crikvenica u kojoj je dugogodišnji aktivist i član Radničkog vijeća. Rođen je 21.9.1961. godine, ima radni staž od 36 godina i član je STUH-a više od 20 godina. Obnašao je dužnost predsjednika Radničkog vijeća Jadran d.d. Crikvenica, a u sadašnjem je mandatu je aktivni član tog tijela.

U razdoblju od 1. ožujka 2021. do 28. veljače 2022. godine, Branislav Dimitrijević se iskazao u učlanjivanju novih članova i svojim radom u Radničkom vijeću u interesu radnika Društva. Kolega je u prethodnom razdoblju učlanio dvadesetak novih članova/ica, a među njima su i radnici trećih zemalja čiju važnost prilagodbe u drugoj zemlji i zaštitu njihovih radnih prava je kolega Branislav na vrijeme prepoznao. Kolega Branislav je napravio pionirski posao u našem Sindikatu s učlanjivanjem stranih radnika, što je i dio projekta čiji je STUH jedan od inicijatora.

Upravo svojim radom i djelovanjem pridonio je razvoju sindikalnog pokreta u Sindikalnoj podružnici, temeljenog na solidarnosti i zajedništvu među članovima i sindikatima. U vremenima kada nam je u fokusu jačanje Sindikata, ali i osnaživanje radnika na razni društava, puno se radi i na edukaciji članova/ica što je samo jedan od alata dobivanja osviještenih članova, a kolega Branislav je svakako jedan od njih.

Čestitamo kolegama Lovri i Branislavu!

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva 11.4.2022. NN 50/2022 Preuzmi
  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi

Anketa

Mislite li da bi članovi sindikata trebali imati dodatna prava u koletivnim ugovorima u odnosu na ostale zaposlene?
Pogledajte ostale ankete