29.01.2021

Hotel Panonija - Sisak

Sindikat turizma i usluga Hrvatske ima sindikalnu podružnicu u Hotelu Panonija – Sisak. Prije potresa taj je hotel imao slabu popunjenost, vlasnik (radi se o Ivici Kneževiću, privatniku iz Siska) je tvrdio da mu prihodi ne pokrivaju rashode, a nad hotelom je pokrenut i predstečajni postupak. U takvoj situaciji imali smo nezadovoljne članove Sindikata kojima smo putem sastanaka s vlasnikom, koji je ujedno i direktor, pokušavali riješiti probleme s nepoštivanjem Kolektivnog ugovora ugostiteljstva. Konstantni problem bio je neisplata troškova prijevoza, pa je dug prema radnicima s tog naslova ostao i nakon potresa.

U hotelu je 20-tak zaposlenih radnica i radnika, od kojih ih je 11 učlanjeno u naš sindikat.

Hotel je u potresu zadobio znatna oštećenja te je organiziran dolazak statičara koji su hotelu dodijelili narančastu naljepnicu s uputom za detaljan pregled. Nakon detaljnog pregleda zaključak je da osnovni konstrukcijski dijelovi nisu oštećeni, te da je hotel statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice.

Ministar Horvat na konferenciji za tisak izjavio je da pod hitno kreću s obnovom hotela i saniranjem štete, međutim nakon te izjave, sve do današnjeg dana, nitko nije otpočeo najavljene radove. U sanirani hotel trebalo je preseliti dio građana iz školske sportske dvorane te im, osim smještaja, uz osiguranje svih potrebnih epidemiološke mjera omogućiti i prehranu. Iz izjava vlasnika razvidno je da on, ukoliko država ne obnovi hotel, nema sredstava da to napravi i nastavi s poslovanjem. Daljnja sudbina naših članova i radnika Hotela Panonija je neizvjesna, a uz to većina njih je pretrpjela štetu i u svojim kućama i stanovima.

 
Eduard Andrić, predsjednik STUH

Kolektivni ugovori

  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva Preuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete