06.04.2021

Globalni sindikalni apel: Tražimo cjepivo za sve i suspenziju patenata!

Zagreb, 6. travnja 2021. - Savez samostalnih sindikata Hrvatske pridružio se globalnom sindikalnom apelu „Cjepivo za sve“ kojega međunarodni i europski sindikalni pokret upućuje povodom Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja. Više od 110 sindikata, socijalnih pokreta i organizacija civilnog društva potpisalo je apel kojim zahtijevaju proglašenje cjepiva zajedničkim javnim dobrom čovječanstva na kojem nije moguće ostvariti privatni profit, i to zato što su u njihov razvoj uložena ogromna javna sredstva, te stoga što je politička i moralna obveza omogućiti cijepljenje čitavom stanovništvu bez diskriminacije na temelju prihoda ili nacionalnosti.

Ozbiljna zdravstvena i ekonomska kriza koju je izazvala pandemija koronavirusa uništava milijune radnih mjesta, a preostale čini prekarnima, što dovodi do povećanja siromaštva i bijede te ekonomske i socijalne nejednakosti u cijelome svijetu, produbljujući jaz između sjevera i juga. Ova globalna kriza zahtijeva i obvezuje na spašavanje života i zaštitu radnih mjesta.

Potpisnici ovoga dokumenta pozivaju radnike diljem svijeta na mobilizaciju na Svjetski dan zdravlja te od vlada i agencija zahtijevaju sljedeće:

Djelovanje na temelju kriterija „cjepivo za sve“ jamčenjem univerzalnog i hitnog pristupa cjepivima svim ljudima u svijetu.
Provedbu međunarodnog sustava temeljenog na globalnoj pravdi za razliku od trgovačkog modela koji trenutno upravlja trgovinom i distribucijom roba i cjepiva.
NE nacionalizmu cjepiva! Za pravo na zdravlje kao ljudsko pravo.
Suspenziju patenata na cjepiva protiv COVID-19, ili putem postojećih mehanizama u nacionalnom zakonodavstvo ili u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
Utvrđivanje planova, programa i financijskih resursa za transfer tehnologija i znanja nužnih za proizvodnju cjepiva u svim regijama i državama. Nadalje, na taj način stvoriti uvjete na temelju kojih što više zemalja može započeti vlastitu proizvodnju cjepiva protiv COVID-19.
Učiniti univerzalnim pristup lijekovima, zalihama, programima i opremi nužnima za liječenje oboljelih od COVID-19.
Osigurati potpore svim radnicima, poljoprivrednicima, obiteljskim poduzećima, obiteljima koje žive i rade u neformalnoj ekonomiji, koji su izgubili dohodak, isplaćivanjem minimalnog dohotka za preživljavanje.
Provesti sveobuhvatni izvanredni plan ulaganja za oporavak milijuna izgubljenih ili očuvanje ugroženih radnih mjesta.

Radnici diljem svijeta zahtijevaju „Cjepivo za sve“, dostojanstveni rad i socijalnu zaštitu: sada je vrijeme za djelovanje!

izvor: sssh.hr

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete