16.12.2021

EFFAT/ITCILO radionica o radu u nesigurnim uvjetima i radu preko digitalnih platformi

U Firenzi, u "Centro studio Ricerca e Formazione CISL", 6. i 7. prosinca održana je Radionica o radu u nesigurnim uvjetima rada i radu preko digitalnih platformi. Na radionici je sudjelovalo 20-tak sudionika iz različitih zemalja EU koji predstavljaju svoje sindikalne regije. Svake godine sudjeluje sve više mladih aktivista koji su spremni u bilo kojem obliku pridonijeti promjenama te naučiti nešto novo. U programu radionice su sudjelovali i sindikalisti putem video poziva, npr. Darragh O'Connor (SIPTU), Jeffrey Boyd (IUF) i Kerstin Howald ( EFFAT). Svi su se dotaknuli sadašnje teme tj. problema koji je prisutan a to su rad preko digitalnih platformi i nedifinirani uvjeti rada. Protokol otvaranja radionice vodili su Evelin Toth i Kristjan Bragasson koji su nas uveli u teme  o kojima ćemo diskutirati tijekom dva dana.  Sudionicima se obratila i Olena Vazhynska (SPGT, ITCILO) koja nam je svojim predavanjem dala sažetak statističkih analiza i pojmova za kooperantske, agencijske i ostale prekarne radnike. Također je iznijela nekoliko poznatih sudskih procesa diljem svijeta. Kolega Bryan Simpson ( Unite the Union UK) je predstavio svoj angažman oko organiziranja radnika u prekarnim poslovima i podijelio je sa svima najnovije inicijative i primjere na strateškom organiziranju radnika. Jedna od zanimljivijih tema prvoga dana bila poljoprivreda, mesna i fast food industrija o kojima smo diskutirali kroz tzv. „world caffe" metodu.

Sljedeći smo dan radionicu započeli temom „razvoj nove EFFAT povelje“ (EFFAT Youth Manifesto 2022). Sudionici su bili pozvani da diskutiraju, komentiraju i dodaju nove elemente Manifestu, s ciljem da ga učine što kompletnijim za buduće aktivnosti. Taj dan se bazirao na radu u grupama i diskusiji s ostalim sudionicima. Jedna od točaka bila je odlazak dugogodišnjeg predsjednika Odbora mladih EFFAT-a Ivana Blaževića (STUH) s te pozicije. Sudionici su mu zahvalili na iznimnom trudu i radu u proteklim godinama, a za novu predsjednicu izabrali su Aybüke Bengü Özmutaf, Turska (Öz Gida-Is Mesyeb) kojoj su svi zaželjeli sretan i ugodan rad u mandatu.

Tijekom dva dana radionice održana su interesantna i korisna predavanja na kojima smo pobliže upoznati s programom i radom EFFAT-a, ali i drugih sindikalnih organizacija.

Radionicu je završila Janet Johnson (ITCILO) koja je pozdravila sve sudionike i zahvalila im se na dolasku i sudjelovanju. Ukratko se osvrnula na teme koje smo prošli i na važnost uloge mladih u akcijama, odlukama i općenito u svijetu sindikata i zalaganja za radna prava jer oni su ti koji predstavljaju budućnost rada.

Dragana Mitrović, Sekcija mladih STUH

 

 

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete