19.09.2019

Dogovor uprave i sindikata Cluba Adriatic d.o.o. - Otkazan postojeći, počeli pregovori oko novog Kolektivnog ugovora

Makarska, 17. rujna 2019. - Uprava i sindikat Cluba Adriatic d.o.o. postigli sporazum oko obostranog otkazivanje postojećeg kolektivnog ugovora, te pokrenuli postupak dogovaranja novog, zaposlenicima zajamčena jednaka prava u sljedećih šest mjeseci
Predsjednik Uprave Cluba Adriatic d.o.o. Goran Fabris i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić postigli su dogovor o otkazivanju postojećeg kolektivnog ugovora zbog promijenjenih okolnosti u toj kompaniji koja je, poslije dugogodišnjih poslovnih poteškoća, postala sastavni dio crikveničkog Jadrana d.d. Istodobno je pokrenut proces pregovaranja dviju strana oko novog kolektivnog ugovora kojim bi se za zaposlenike utvrdili materijalna i sva druga prava koja proistječu iz ugovora o radu. Određen je rok od šest mjeseci u kojem uprava i sindikat očekuju postići obostrano prihvatljive uvjete, za koje vrijeme će važiti odredbe dosadašnjeg kolektivnog ugovora. Ukoliko ne uspiju usuglasiti stajališta u sljedećih pola godine, kako stoji u potpisanom dogovoru oko otkazivanja postojećeg kolektivnog ugovora,  za zaposlenike Cluba Adriatic vrijedit će u budućnosti sva prava kao i za radnike matične tvrtke Jadran d.d. iz Crikvenice, čime bi se ujednačili uvjeti za sve u toj vodećoj hotelsko-turističkoj tvrtki na crikveničkom i makarskom području.
„Svi zaposlenici i sindikalno vodstvo svjesni su bitno promijenjenih okolnosti u kojoj se tvrtka poslije višegodišnjih teškoća u poslovanju nalazi i zato smo prihvatili otkazivanje postojećeg kolektivnog ugovora. Nije nam bilo lako to prihvatiti, ali smo to učinili s uvjerenjem da je to preduvjet bez kojeg ne bi bilo moguće daljnje restrukturiranje i nastavak započetih  investicija. Postignutim dogovorom svim se radnicima osiguravaju u narednih pola godine jednaki uvjeti kao i do sada. Odmah krećemo s pregovorima s upravom oko novih uvjeta. Vjerujemo da su veliki problemi koji su pratili Club Adriatic proteklih godina iza nas, te da su pred nama bolji dani i za tvrtku i zaposlenike“ - naglasio je predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Galić.
Poslije dugogodišnje agonije Club Adriatic d.o.o. počeo je polako rješavati nagomilane probleme prošlosti, prije svega desetogodišnje dugovanje razlike plaća svim zaposlenicima. U kolovozu je zaposlenicima isplaćeno oko 20 milijuna kuna zaostataka za razdoblje od 1. svibnja 2008. do kraja lanjske godine, što je rezultat sporazuma postignutog između nove Uprave tvrtke i Sindikata turizma i usluga Hrvatske i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, kao i nagodbe s radnicima.
„Postignuti dogovor rezultat je velikog razumijevanja zaposlenika i sindikalnih predstavnika za poslovnu realnost kompanije. Važno je da smo suglasni oko činjenice da nema ekonomskog opravdanja za daljnji opstanak uvjeta kakvi su zapisani u dosadašnjem kolektivnom ugovoru još 2003. godine. Bez promjena i usklađivanja s realnim mogućnostima tvrtke ne možemo nastaviti s procesom restrukturiranja Cluba Adriatic i daljnjim investicijama koje su temelj poslovno uspješnije budućnosti cijele grupacije Jadran i preduvjet snaženja konkurentske sposobnosti na sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Težimo ujednačavanju uvjeta za sve zaposlenike u tvrtkama koje posluju u sastavu Jadrana d.d. Unatoč svim  teškoćama koje smo imali u proteklom razdoblju drago mi je da smo ispunili sve preuzete dosadašnje obveze prema radnicima Cluba Adriatic“, - izjavio je predsjednik Uprave Cluba Adriatic d.o.o. Goran Fabris.
Club Adriatic d.o.o. iz Makarske dio je crikveničke hotelske Grupe Jadran koju su lanjske godine preuzela dva obvezna mirovinska fonda PBZ Croatia osiguranje d.d. i Erste plavi d.d., povjerili upravljanje novom menadžmentu, te za razvoj kompanije osigurali oko 450 milijuna kuna. Jadran d.d. upravlja s deset hotela različitih kategorija i tri kampa na području Crikvenice i Makarske. Dodaju li se tome i paviljoni i depandanse nekih od  hotela, gostima se nudi više od 1.600 smještajnih jedinica, a u kampovima je na raspolaganju više od 1.100 parcela.

Kolektivni ugovori

  • Aneks KUU 8.3.2021.Preuzmi
  • Sporazum sindikati i HUP, 8.6.2020.Preuzmi
  • Kolektivni ugovor ugostiteljstva, 20.12.2019., NN 5/20Preuzmi
  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama KUUPreuzmi

Anketa

Je li vam otkazan ugovor o radu (ili nije produžen) kao posljedica pandemije COVID-19?
Pogledajte ostale ankete