24.11.2021

25.11. - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga, žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenoga 2021. godine, Ženska sekcija SSSH organizirat će online edukaciju pod nazivom "Kako se boriti protiv nasilja nad ženama na radnom mjestu?" koja će se održati preko platforme ZOOM, 24. studenoga 2021. godine, od 16:00 do 18:00 sati.

Za sudjelovanje na edukaciji potrebno je prijaviti se na sljedećoj poveznici:

https://forms.gle/mEFuVJvZ6Z2n3mWH6

Edukacija je namijenjena članicama sindikata udruženih u SSSH, s ciljem učenja i prepoznavanja oblika nasilja i uznemiravanja na radnome mjestu, te s naglaskom na praktične primjere kako se zaštiti i djelovati. Uz edukativni dio, cilj edukacije bit će i poticanje i povezivanje žena iz različitih sindikata udruženih u SSSH, širenje kruga zainteresiranih žena za sindikalni aktivizam i rad Sekcije, te stvaranje prostora za dijeljenje iskustva uznemiravanja.

Pozivamo povjerenice i članice da se na dan akcije fotografiraju na radnim mjestima i na taj način pošalju snažnu poruku povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U svrhu obilježavanja ovog važnog dana, Ženska sekcija SSSH pripremila je i letak "Žena na prvom i pravom mjestu" koji je dostupan u privitku ovoga teksta, a koji je namijenjen za objavu na oglasnim pločama u sindikalnim podružnicama, te društvenim mrežama.

Kolektivni ugovori

  • Odluka o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstvaPreuzmi
  • Dodatak I o izmjenama i dopunama KOLEKTIVNOG UGOVORA UGOSTITELJSTVA sklopljenog dana 11. travnja 2022. godinePreuzmi
  • Tumačenje čl. 30. st. 1. Komisije za tumačenje KUU, a vezano za povećanje minimalne plaće od 1. 1.2023.Preuzmi
  • Odluka o proširenoj primjeni KUU, svibanj 2022.Preuzmi

Anketa

Možete li sa svojom plaćom pokriti porast životnih troškova?
Pogledajte ostale ankete