EFFAT - objavljen priručnik u sklopu projekta "Jače ugostiteljstvo" - primjeri dobre prakse kao preporuke za sindikalne aktivnosti

Sektor ugostiteljstva i turizma zapošljava više od 10 milijuna radnika diljem Europe i jedan je od glavnih pokretača našeg gospodarstva. Međutim, radnici u sektoru i dalje se suočavaju s raširenim nestandardnim zapošljavanjem, niskim plaćama i teškim uvjetima rada. Ti su izazovi usko povezani sa slabim socijalnim dijalogom i kolektivnim pregovaranjem te niskom gustoćom sindikata.
EFFAT je koordinirao projekt koji je financirala e EU „Jače ugostiteljstvo“, usmjeren na jačanje kapaciteta sindikata u sektoru s posebnim naglaskom na srednju i jugoistočnu Europu.
Kroz „Jače ugostiteljstvo“ izgradili smo kapacitete za jači socijalni dijalog u ugostiteljstvu i turizmu, ojačali sindikate i riješili problem niske gustoće u cijelom sektoru, mobilizirali mlade radnike da se pridruže sindikatima i uključe u socijalni dijalog na nacionalnoj i europskoj razini, povećali smo reprezentativnost EFFAT-a u ugostiteljstvu.
U sklopu projekta objavljen je i priručnik na engleskom, španjolskom i francuskom jeziku u digitalnom obliku s preporukama za sindikalne aktivnosti, a u kojemu su navedeni primjeri dobre prakse u sindikatima država članica srednje i jugoistočne Europe, među kojima su i dva primjera iz Hrvatske, odnosno STUH-a, a odnose se na suradnju Sindikata Turizma i Usluga Hrvatske i Friedrich-Ebert-Stiftung ureda za Hrvatsku i Sloveniju u vezi klimatskih promjena i njihovog utjecaja na sektor turizma i suradnje s makedonskim Sindikatom ugostiteljstva i turizma u vezi makedonskih radnika koji dolaze odraditi turističku sezonu u Hrvatsku.
engleski: https://effat.org/wp../uploads/2025/08/07_Handbook_EN.pdf
španjolski: https://effat.org/wp-content/uploads/2025/08/Leaflet_ES.pdf
francuski: https://effat.org/wp../uploads/2025/08/01_Handbook_FR.pdf