Sindikat turizma i usluga Hrvatske je, u Hotelu Laguna Parentium, nakon održane radionice barmena, organizirao radionicu za bariste za radnike Plave lagune d.d. Poreč, koju je vodio Igor Višnjić iz Udruge Gastro Poreč.
Skup su pozdravili Valter Žiković, sindikalni povjerenik Sindikalne podružnice STUH-a Plava laguna d.d. i Mirko Marić, predsjednik Udruge Gasto Poreč.
Učesnici su se najprije kroz teoretski dio, a onda i praktično upoznali s optimalnim radnim uvjetima, s radom i održavanjem aparature za kavu, neophodnom dodatnom opremom, novim trendovima u pripremi, dekoracijama i posluživanju kave espresso i ostalih toplih napitaka od kave. Procjena je da samo 5 posto barista zna pripremiti pravu kvalitetnu espresso kavu, čuli smo od mladoga višestruko nagrađivanog Igora Višnjića, virtuoza za pripremu espresso kave. Kvaliteta kave ovisi o porijeklu, prženju, mljevenju, mekoći vode, dužini pripreme i nizu drugih okolnosti, a da bi savršeni espresso postao pravi eliksir života s balansom najboljih aroma i da bi okus bio identičan mirisu sveže mljevene kave, od kilograma kave može se napraviti samo stotinu, s ljubavlju, pripremljenih dobrih espressa, rekao je Igor Višnjić.
Nakon što su degustirali pravi espresso, machiato i dekorirani cappuccino zadovoljni su se učesnici izjasnili da će stečena znanja i vještine rado primijeniti u svom daljnjem radu, ukoliko im to uvjeti na poslu budu dozvolili. Na kraju se, Zinka Kadum, područna povjerenica STUH-a, svima zahvalila na aktivnom učešću na radionici, a učesnici su dobili Priznanje o uspješnom sudjelovanju u strukovnoj edukaciji barista.
U petak, 12. travnja, edukacijom dekoratera završava se prva faza Programa strukovnih edukacija u Plavoj laguni d.d. Poreč. Prijaviti se mogu stalni, kao i sezonski radnici.